În ultimii 5 ani, în Republica Moldova există o tendință de scumpire fără precedent a plății de arendă dar și a prețului propriu-zis al terenurilor agricole, susține expertul în agro-market Iurie Rija.
Drept exemplu, în anul 2024 costul de arendă a unui hectar de pământ în regiunea Nord variază între 2.500- 4.000 de lei/anual. Există oferte de arendă de 5.000 de lei/anual.
Paralel, costul de procurare a unui hectar de teren agricol în regiunea Nord se situează între 3.000- 5.000 de EUR/ha, iar la Sud – 2.000 - 2.500 de EUR/ha.
„Din considerentul că există o cerere mai activă pentru arendarea pământului, ritmul de creștere al prețului arendei este unul mai mare comparativ cu prețul la vânzare. Totodată, factorul determinant al majorării respective de preț este nu atât deficitul de teren, cât concurența artificială creată de goana după suprafețe a producătorilor mijlocii și mari. În acest context, vă prezint câteva date generale despre prețurile terenurilor agricole din Europa, conform Eurostat”, a punctat Iurie Rija.
În anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren agricol în UE era de 10.578 de EUR/ha, iar prețul mediu anual de închiriere, a fost de 199 de euro pe hectar.
Comparat cu R. Moldova, prețul de achiziție al terenului aici este de 2,6 ori mai mic (în jur de 4.000 de EUR/ha), în schimb ce ține de arendă, aceasta este mai ieftină în Moldova cu doar 25% (150- 160 de EUR/ha) în raport cu media UE (199 de EUR/ha). Ba mai mult, Iurie Rija afirmă că nivelul prețului de arendă în R. Moldova este practic la același nivel cu cel din Franța (154 de EUR/ha), Spania (163 de EUR/ha), Cehia (151 de EUR/ha).
„Creșterea costurilor terenurilor agricole în Republica Moldova, atât în ceea ce privește arenda cât și achiziția, pune fermierii moldoveni într-o poziție de dezavantaj competitiv în raport cu colegii săi europeni. Acest fenomen de scumpire rapidă, alimentat mai degrabă de concurența artificială și goana după suprafețe decât de un deficit real de terenuri, face ca fermierii din Moldova să suporte costuri mai mari de producție. De exemplu, un fermier francez, român sau spaniol poate vinde grâul cu 40-50 EUR/tonă mai ieftin și tot să obțină profit. Această situație, face trimitere la nevoia de adaptare a unor măsuri pentru reglementarea pieței terenurilor și ajustării politicilor agricole. Este esențial să se găsească soluții pentru a echilibra costurile de arendă și achiziție a terenurilor, astfel încât să se mențină viabilitatea economică a agriculturii în Republica Moldova”, a conchis expertul.