Агроменеджмент

Expert: „Este un mit faptul că hibrizii de floarea-soarelui nu emană nectar”

Автор: AgroExpert
Expert: Виктор Штеребец
floarea soarelui hibrizi polen - agroexpert.md

Un mit răspândit în apicultură despre hibrizii de floarea-soarelui este că aceștia nu emană nectar, însă experții din domeniu vin să demonteze această idee greșită. Potrivit lor, nu absența polenului este o problemă, ci alți factori care afectează capacitatea albinelor de a colecta nectarul.

„Am auzit de multe ori această percepție greșită despre hibrizii de floarea-soarelui. Dacă nu ar fi polen, nu s-ar forma semințele. Ba din contra, cavitatea florii la hibrizi se deschide mai tare ca să iasă polenul și atunci albina mai ușor intră pentru a culege nectarul”, explică Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade.

Expertul susține însă că există unele diferențe între hibrizi în ceea ce privește cantitatea de polen eliminat, însă ideea că hibrizii nu produc polen este un mit. Autopolenizarea se poate întâmpla doar la soiurile mai vechi, în timp ce hibrizii moderni au nevoie de polenizare încrucișată.

Astfel, printre factorii care influențează procesul de colectare a nectarului sunt: temperaturile ridicate de peste 27 de grade Celsius, seceta și umiditatea din sol.

Sunt multe alte detalii ale plantei de floarea-soarelui care atrag sau îndepărtează albinele. Un hibrid cu capitolul orientat către soare va fi evitat de albine din cauza expunerii la ultraviolete, care pot deteriora cuticulele de pe aripi. De asemenea, dimensiunea seminței joacă un rol important. Dacă acestea sunt prea mari, trompa albinei nu poate ajunge la nectar, ceea ce face ca planta să fie mai puțin atractivă pentru polenizare.

Citește și: Apicultorii se pregătesc pentru culesul la floarea-soarelui: Ce lucrări sunt esențiale

Totodată, președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu subliniază că în perioadele cu temperaturi ridicate, floarea-soarelui secretă o substanță lipicioasă care poate cauza dificultăți albinelor la întoarcerea în stup.

„Din cauza acestei substanțe, albinele se lipesc de calatidiul florii-soarelui și nu pot să se întoarcă în stup sau perișorii rămân încleiați și albinele se uzează. Respectiv, se micșorează populația albinelor”, a declarat președintele ANARM.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!