Reprezentanții sectorului agricol, agricultorii și procesatorii s-au reunit în cadrul unei sesiuni de discuții organizate de Donau Soja Moldova pentru a evalua perspectivele și amenințările legate de dezvoltarea producției de soia în țara noastră. Evenimentul a pus în evidență aspectele cheie care trebuie luate în considerare pentru a asigura prosperitatea acestui sector în plină dezvoltare.
„La sfârșitul anului agricol, deja când soia este recoltată, am venit cu inițiativa de a aborda acest sector de producere a culturii de soia, deoarece sunt oportunități, dar întâmpinăm provocări și vulnerabilități. Scopul nostru de astăzi a fost să furnizăm informații din punct de vedere agronomic, costuri și rentabilitate pentru a promova și a stimula procesul de creștere a suprafețelor cultivate din țară. Noi nu putem să vorbim despre dezvoltarea sectorului zootehnic fără o hrană sănătoasă și bazat doar pe importurile de șrot de soia. Totodată, cultura aduce doar beneficii asupra solului”, a declarat Ela Malai, directoare Donau Soja Moldova.
Fermierul Alexei Micu a împărtășit experiența sa în cultivarea soiei, subliniind că aceasta este o cultură profitabilă și un bun premergător pentru alte culturi, cum ar fi grâul. Agricultorul este de părere că soia este o cultură de perspectivă, întrebată de crescătorii de animale pentru că este o sursă bogată de proteine.
„Cultiv soia de 3 ani în asolament. Pentru anul 2023 am avut 60 de hectare și dorim să menținem această cotă pentru că reprezintă 10% din toată suprafața noastră. Aceasta este o cultură profitabilă, pentru că o recoltăm și comercializăm la același preț ca și floarea soarelui, dar este și un bun premergător pentru cultura grâului, care ne aduce un profit pentru anul următor. La recolta standard de grâu noi obținem o cantitate cu 20% mai mare. În viitor ne dorim să recurgem și la procesarea soiei la nivel local”, a menționat Alexei Micu.
Spartac Chilat este implicat în agricultura ecologică pe toată lungimea lanțului valoric, de la cultivarea soiei până la procesare și exportul de produse precum ulei și turtă de soia în Europa și SUA
„În prezent gestionăm 300 de hectare. Noi suntem limitați, pentru că soia are o zonă geografică restrânsă, preponderent se cultivă doar în 3-4 raioane din nordul țării. În agricultura circulară, pentru a respecta norma de 20% necesare pentru un asolament sustenabil este nevoie de alte 5 hectare cu diferite culturi. Dar sperăm că în următorii 1-2 ani un vom dubla, dar poate chiar și tripla suprafețele cultivate cu soia. Din 2015 până în 2022 doar am exportat materie primă, însă începând cu anul trecut am exportat deja turte și ulei de soia. În viitorul apropiat ne vom orienta spre vânzarea produselor procesate și pe piața internă”, susține acesta.
Specialiștii din agricultură încurajează fermierii să abordeze agricultura ecologică și să adopte tehnologia No-till, ceea ce ar putea duce la o reducere a costurilor de producție și la obținerea unor prețuri de vânzare mai ridicate.
„Am efectuat o evaluare a performanței la diverse entități economice din nordul Republicii Moldova, care se implică în agricultură ecologică, tehnologiile conservatoare No-till și cele tradiționale. În acest an, cele mai bune rezultate au fost înregistrate de cei care au adoptat tehnologia No-till. Acest lucru a fost influențat de condițiile meteorologice din a doua parte a verii, caracterizate de lipsa de umiditate și soluril care nu dispuneau de o structură corespunzătoare și de acoperire cu resturi vegetale. Ca urmare, stratul superficial de sol s-a uscat rapid, ceea ce a afectat producția de boabe”, a declarat Anatolie Fala.
Agricultorii care au optat pentru tehnologia conservativă au înregistrat recolte cuprinse între 2,3 și 2,5 tone la hectar, în timp ce cei care au ales să folosească grappe cu discuri au obținut între 1,7 și 1,9 tone, iar cei care au optat pentru tehnologia convențională au obținut între 1,3 și 1,5 tone la hectar.
„Pentru a obține recolte de aproximativ 2 tone și chiar mai mari în viitor, este necesar să introducem tehnologia No-till. În plus, indiferent de tehnologia utilizată, trebuie să avansăm către agricultura ecologică. Aceasta elimină utilizarea erbicidelor și a produselor de uz fitosanitar, cu excepția cazurilor în care apare riscul de pierdere totală a recoltei. Această tranziție ne permite să economisim aproximativ 25% din cheltuielile aferente producției. Ca beneficiu suplimentar, prețul final al produselor agricole poate crește cu până la 25%”, a evidențiat expertul.
Prețul obișnuit al soiei este în prezent de aproximativ 6 lei, în timp ce soia certificată organic poate fi vândută cu un preț de 7,5 lei sau chiar 8,50 lei în funcție de calitate.
La eveniment a participat și ministrul agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a subliniat potențialul considerabil al culturii de soia care poate contribui la reducerea importurilor de produse agricole.
„Soia este o cultură importantă pentru realizarea asolamentelor și este subvenționată de către stat. Noi subvenționăm până în 2.000 de lei contravaloarea materialului semincer. În ultimii doi, contravaloare pentru însămânțarea unui hectar se ridică la 350-400 de lei pentru că agricultorul nu cumpără, dar folosește semințele lui”, a punctat oficialul.
În plus, Vladimir Bolea a vorbit despre importanța procesării locale a soiei, întrucât prin crearea lanțului valoric, producătorii ar putea obține profituri considerabile. Acest aspect ar putea crea noi oportunități pentru industria alimentară din Moldova și ar ajuta la valorificarea mai bună a culturii de soia, atât pe piața internă, cât și pe cea internațională.
„Republica Moldova importă cantități considerabile de șroturi de soia, care sunt foarte necesare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Dar aceste produse pot fi făcute în țara noastră pentru că avem bază de materie primă pentru a începe un proces industrial de prelucrare. Suprafața cu această cultură este de 25 de mii de hectare. De aceea, extinderea suprafețelor cultivate cu soia ar putea contribui semnificativ la reducerea importurilor de șroturi și a altor furaje, deoarece soia poate fi utilizată ca o sursă bogată de proteine pentru hrana animalelor în sectorul zootehnic”, a mai declarat Bolea.
În Republica Moldova suprafața ocupată cu soia este una instabilă. În perioada anilor 2010 - 2023 acestea au variat de la 111 mii de hectare în 2010, fiind un record absolut pentru Republica Moldova, apoi au scăzut la 23,2 mii de hectare în 2021. În anul 2022, terenurile cultivate cu soia au constituit 24,9 mii ha cu o recolta totală de 30,8 mii tone. Yields-ul la hectar (roada medie la hectar) a fost unul modest de 1,2 t, din motivul secetei. În anul 2023 suprafața a rămas la nivelul 2022, însă recolta totală se așteaptă să fie creștere de estimativ 49,8 mii de tone.
„Evenimentul organizat de Donau Soja are o importanță pentru încurajarea fermierilor si procesatorilor din R. Moldova pentru orientarea spre o cultura „smart” în agricultura țării noastre - soia organică. În contextul existenței unei cereri stabile din partea UE, precum si a rentabilităților înalte la vânzări, soia organica devine un pilon în dezvoltarea durabilă a agriculturii țării noastre, care în ultimii ani simte o nevoie stringenta de reabilitare. La fel, e important să creștem și capacitățile de procesare a soiei, întrucât R. Moldova este o țară net importatoare de șrot de soia pentru sectorul zootehnic (circa 40 de mii tone anual), la un preț destul de înalt (11-12 lei/kg) si e păcat să ratăm aceasta oportunitate”, este de părere expertul în agro-market Iurie Rija.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!