Агроменеджмент

Hrănirile de completare la albine: Recomandările expertului

Автор: AgroExpert
albini hrăniri iarna - agrpoxpert.md

Iarna este o perioadă dificilă pentru albine, iar asigurarea unei hrăniri adecvate este esențială pentru supraviețuirea lor. AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu despre principalele aspecte legate de hrănirea familiilor de albine, precum și recomandările de care trebuie să țină cont apicultorii.

Cantitatea de miere necesară

Pentru o familie de albine care se pregătește pentru perioada de iarnă, cantitatea de miere necesară poate varia între 15 și 18 kilograme. Totuși, această cantitate depinde în mare măsură de puterea familiei de albine.

„Se estimează că, în medie, familiile de albine trebuie hrănite până la existența în cuibul format a aproximativ 1,5-2 kg miere la ulicioara populată de albine”, susține Zăgăreanu.

Expertul susține că tipul de stupi nu este atât de important în această ecuație. În schimb, trebuie să fim atenți la cantitatea de miere disponibilă și tipul. Aceasta nu trebuie să fie mere de mană sau din cea care se cristalizează. Consumul de către albini a mierii de mană duce la forme grave de diaree, intoxicații și mortalitatea albinelor.

„Trebuie să ne orientăm la cel puțin 1,5 kg de miere la o ulicioară. Dacă această cantitate este atinsă, nu va fi nevoie de hrăniri suplimentare. Apicultorul trebuie să aibă grijă ca la începutul lui octombrie să scoată din cuib ramele goale și să le lase doar pe cele cu rezervă de miere”.

Sirop de Zahăr vs. Sirop Invertit

Hrănirea cu sirop de zahăr ar trebui finalizată până la data de 10 septembrie. Cu toate acestea, în cazul unor temperaturi ridicate, acest proces poate fi prelungit pentru ca apicultorii care nu au reușit să poată oferi o hrănire adecvată familiilor de albine. Siropul de zahăr este o opțiune comună, dar există și varianta siropului invertit, care permite o perioadă mai lungă de hrănire. În cazul în care hrănim cu sirop invertit, perioada poate fi extinsă. 

„Dacă avem parte de temperaturi favorabile, albinele mai zboară după niște surse de polen și îl combină cu siropul de zahăr. Astfel produc o hrană foarte bună pentru iarnă. Totuși, apicultorii trebuie să fie atenți ca generația de albine care intră în iarnă nu trebuie să participe la prelucrarea siropului de zahăr, ca să nu se uzeze”, a punctat expertul.

Gestionarea rezervelor de miere

Totodată, expertul subliniază că rezervele de hrană nu trebuie să fie prea mari pentru că ramele încărcate cu miere pot răci cuibul. 

„Trebuie să avem grija ca acolo unde presupunem că o să formeze ghemul de iernare să fie celulele goale, pentru că fagurii cu miere mențin răcoare, iar albinele nu preferă să-ți formeze ghemul în asemenea regiuni”, explică Andrei Zăgăreanu.

Hrănirile în august pot duce la blocarea cuibului

În luna august, hrănirea nu ar trebui să fie abundentă, pentru a evita blocarea cuibului. Matca trebuie să aibă suficient spațiu pentru a depune ouă.

Expertul afirmă că „hrănirea de completare pot începe la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie. Acest lucru ajută la creșterea unei noi generații de albine pentru perioada de iarnă. Când nu mai dorim ca matca să depună ouă, putem hrăni abundent, iar albinele pot să blocheze și să lase porțiuni mici pentru cazul în care matca va mai dori să depună ouă”.

Prevenirea Furtișagului

În perioada de hrănire a albinelor în toamnă, poate apărea furtișagul albinelor, un fenomen periculos care poate duce la distrugerea familiilor de albine și chiar a întregii prisăci.

„Pentru a preveni acest lucru, atunci când apicultorul lucrează cu siropul, trebuie să se asigure că nu stropește pereții stupilor, afară sau în apropierea stupilor nu trebuie să existe mirosuri  care să atragă albinele străine în căutarea hranei. Este recomandat de hrănit albinele după terminarea zborului, seara, și de turnat o cantitate suficientă de sirop astfel încât familia să o poată prelucra pe timp de noapte, iar dimineața să nu mai fie sirop în hrănitoare”, a evidențiat președintele ANARM.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!