Loca americană și loca europeană sunt boli care se manifestă în timpul sezonului activ, atunci când într-o familie de albine există puiet. AGROEXPERT a discutat cu Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu despre măsurile de prevenire și combatere a acestor boli pe care trebuie să le cunoască apicultorii.
Loca Americană: Boala puietului matur
Loca americană este provocată de bacteriile Bacillus Larvae și afectează puietul matur al albinelor. Se manifestă în sezonul activ, când în familia de albine există puiet de albină. Această boală provoacă putrefacția larvelor, iar simptomele includ perforarea celulelor puietului căpăcit și un miros puternic neplăcut. Potrivit expertului, la încercarea de a scoate conţinutul celulei cu un beţișor, se observă o întindere a acestuia, o substanță lipicioasă.
Diagnosticul precoce este esențial, iar un apicultor experimentat poate observa semnele timpurii ale bolii și poate lua măsuri imediate.
„Trebuie scoși fagurii atacați și să fie arși sau prelucrați. Se produce o micșorare a cuibului de albine și se administrează sirop cu medicamente, cum ar fi protofilul, flantodanul sau alte preparate mai ecologice. În acest fel, nu există pericol pe viitor. După un anumit timp, trebuie avută grijă să se schimbe regina, deoarece ea ar putea fi o sursă de îmbolnăvire pentru albine”, susține Zăgăreanu.
Loca Europeană: Boala puietului tânăr
Loca europeană este o formă mai blândă a bolii și afectează puietul tânăr, necăpăcit. Agentul ce provoacă boala este bacteria Melissococcus plutonius.
„Boala atacă larvele mai tinere, nu persistă mirosul puternic și neplăcut și nu se observă momentul când conținutul din celulă se întinde la încercarea de a scoate ceea ce este în celulă. În schimb, apare un miros acriu, iar larvele își schimbă culoarea din alb plăcut pronunțat în una vânătă-albăstruie”, afirmă expertul.
Andrei Zăgăreanu spune că măsuri de combatere sunt aceleași ca și în cazul locii americane.
Metode de profilaxie și prevenire
Expertul punctează că starea de sănătate în prisacă depinde de modul în care sunt întreținute familiile de albine și de condițiile pe care le oferă atât apicultorul, cât și mama natură. Apicultorul trebuie să se asigure, în primul rând, că albinele sunt menținute active și în condiții bune. De la sfârșitul iernii, când începe sezonul, este crucial să transfere familiile de albine iernate în stupi curați și dezinfectați.
„Trebuie să fie atenți să nu înceapă lărgirea cuibului prea devreme, deoarece acest lucru poate duce la apariția unor boli. În perioadele cu temperaturi scăzute, există riscul ca albinele să se îmbolnăvească, deoarece nu pot încălzi puietul la temperaturi mai joase, ceea ce poate duce la apariția bolilor”, afirmă Zăgăreanu.
De asemenea, este important să se asigure că familiile de albine au suficientă hrană, deoarece lipsa acesteia poate provoca abateri în dezvoltarea normală. Astfel, în timpul hrănirilor de stimulare primăvară, se pot adăuga în sirop aditivi nutriționali care ar putea preveni și contribui la îmbunătățirea sănătății familiilor de albine. Acești aditivi ar putea ajuta la ridicarea imunității albinelor și la prelungirea duratei vieții acestora.
Răspândirea în Republica Moldova
În Republica Moldova, loca americană și loca europeană nu sunt rar întâlnite de către apicultori. Totuși, o gestionare promptă și îndeplinirea măsurilor preventive pot reduce riscul și pot menține sănătatea familiilor de albine.