Агроменеджмент

Lucrări agricole de toamnă – sfaturi pentru fermieri

Автор: AgroExpert
Lucrări agricole de toamnă  - agroexpert.md

Odată cu venirea toamnei, este momentul oportun pentru pregătirea noilor recolte. Iar odată cu acest proces, au loc o serie de activități de câmp. Astfel, vorbim despre lucrări agricole de toamnă și venim cu o serie de recomandări pentru fermieri.

SEMĂNAT

La început de septembrie, activitatea agricolă debutează cu semănatul cerealelor de toamna: secara, grâu, orz, și orzoaica. Iar experienta ne-a învățat că un grâu semănat târziu, se va dovedi mai puțin rezistent la vremea rece sau la secetă, scrie bizsolutions.

La mijlocul lunii septembrie, agricultorii sunt preocupați în special de semănatul rapiței.

De reținut: semănatul de toamnă debutează când temperatura este intre 13-15 grade Celsius și trebuie sa se încheie până când aceasta scade la 8-9 grade Celsius.

Avantajele unui proces de semănare optim: dezvoltare buna a sistemului radicular al plantelor, răsaduri uniforme, rezistenta la secetă și frig.

Foarte important: cerealele de toamnă (grâu, orz, orzoaica, triticale, secara) nu se cultivă după mei, dughie sau sorg. Acestea din urma au obiceiul de a seca terenul de apă.

Risc: temperaturile ridicate de toamnă determina tulburări fiziologice ale plantelor, ajungându-se chiar până la pierirea acestora.

RECOLTARE

De regulă, la început de toamnă, când soarele este încă blând și strălucitor, se finalizează cu recoltarea florii-soarelui, în toate zonele de cultură.

PREGĂTIREA SOLULUI

Toamna nu se încheie fără a face pregătirile pentru noul sezon. Astfel, în acest proces este inclusă și fertilizarea și se aplică 20-30 de tone de gunoi de grajd. De asemenea, odată la 3-4 ani, recomandăm fertilizarea pe bază de fosfor și potasiu pentru a garanta rodnicia solului.

Și nu se lasă nicio porțiune de suprafață agricolă fără a fi curățata de toate resturile vegetale care rămân de la vechile culturi.

CAPITOLUL GRĂDINARIT

În noiembrie, fermierii fac ultimele pregătiri pentru iernat. Și deși suntem tentați să credeam că odată ce frigul își arată colții, activitatea agricolă încetează, în practică fermierii mai au ceva de lucru. Este momentul în care încep însămânțările specifice acestui anotimp. Totodată, urmează aratul miriștilor. 

Nici în cazul grădinarilor, treaba nu se oprește aici. La final de toamnă, ei se ocupa de plantarea anumitor pomi sau arbuști. Este, totodată, momentul prielnic pentru a săpa gropile pentru recolta ce urmează în primăvară.

Și daca tot vorbim despre lucrări agricole de toamnă, o atenție deosebită ar trebui acordată și vitei de vie. Ea are nevoie sa fie protejată de posibilele vremuri geroase ce vor urma.

Tot in categoria activități agricole de sezon, întâlnim și vopsitul pomilor. Acest obicei este destul de practic pentru a alunga viețuitoarele tentate de a le distruge trunchiurile.

In ceea ce privește partea de flori, principalele activități includ înlăturarea frunzelor căzute și plantarea bulbilor de la noi recolte. O idee bună pentru înmulțirea plantelor este păstrarea semințelor la loc uscat și ferit.

La fel ca toate lucrările, și cele de toamnă joaca un rol deosebit de important. Iar asta se datorează faptului că agricultura, în general, presupune o disciplină aparte. Este important ca fiecare etapa să fie respectată și fiecare pas să primească atenția care i se cuvine.

Cu puțin noroc și investire permanentă de timp, resurse și răbdare, agricultorii vor reuși să obțină culturi rodnice care să hrănească o întreagă familie.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!