Агроменеджмент

Mai mulți producători agricoli vor beneficia de instruiri organizate de Proiectul USAID/APM

Peste 30 de producători de fructe și legume din Republica Moldova, vor studia în cadrul unei instruiri standardele GLOBALG.A.P. și GRASP, solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu. Instruirea se desfășoară în perioada de 3-6 martie curent și este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată certificarea GLOBALG.A.P. sporește completivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională.

 

GLOBALG.A.P. este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole. Cerințele cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul GLOBALG.A.P. asigură consumatorul cu fructe și legume sunt sigure pentru consum, iar procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, compania are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.

La moment, circa 130 de țări implementează standardele GLOBALG.A.P. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind cerințe obligatorii ele trebuie să fie implementate de către producători.

Standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. De atunci, circa 60 de producătorii agricoli au fost certificați. În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova, asistați de Proiectul USAID/APM, sunt interesați să implementeze standardele GLOBALG.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. Doar în 2019, 36 de producători agricoli au obținut certificate GLOBALG.A.P. pentru producerea merelor, prunelor și a strugurilor de masă.

Conform estimărilor preliminare ale APM/USAID, anul acesta producătorii agricoli moldoveni intenționează să certifice, conform standardelor GLOBAL G.A.P. și GRASP, aproximativ 550 de hectare de prune, 250 de hectare de mere și peste 120 de hectare de struguri de masă. Anul trecut situația a fost diferită, livezile de mere au predominat în structura plantațiilor certificate.

Potrivit specialiștilor proiectului și a două organizații de certificare (conform acestor standarde), modificările sunt explicate prin faptul că în ultimii trei ani, exportul de struguri de masă și prune din Moldova în Uniunea Europeană a crescut semnificativ. Pentru 2020 au fost majorate cotele de export pentru aceste produse din Republica Moldova până la 15 mii tone și respectiv 20 mii tone.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!