Агроменеджмент

Mierea ecologică, între crize și perspective

Автор: Fiodorov Ilinca
miere ecologică - agroexpert.md

Producătorii de miere ecologică din Republica Moldova stau cu butoaie pline de miere, în așteptarea unui preț mai bun pe piața externă. Chiar și în aceste condiții, sunt de părere că mierea bio are mari perspective, iar aplicarea și respectarea bunelor practici trebuie să persiste în apicultură.

Ion Maxim: Piața UE este suprasaturată cu miere din alte țări producătoare

Una dintre principalele cauze ale prețului mic la mierea ecologică este suprasaturația pieței Uniunii Europene, care a fost aprovizionată cu stocuri inclusiv din America Latină și China.

„Anul 2020 a fost unul secetos, cu probleme în toată lumea, nu doar la noi. Retailerii mari din Europa, când au văzut că este deficit de miere ecologică,  au făcut stocuri din țările producătoare din Uniunea Europeană, America Latină, inclusiv din China. Acum, sunt practic cu butoaiele pline și se alintă. Iar noi, am devenit un depozit, care așteaptă să fie din nou deficit, și să se adreseze cu un preț astfel încât să nu murim de foame”, explică directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Mai mult, producătorii de miere ecologică din Republica Moldova nu pot concura cu cei din alte țări din cauza unei capacități mici de producție.

„Noi nu putem să facem nici concurență, nici să batem cu piciorul în prag și să cerem un preț mare, întrucât producem până la 7 mii de tone și exportăm de la 3, până la cel mult 5 mii de tone. Iar dacă nu avem un preț bun, veniturile noastre sunt foarte mici. Noi câștigăm 25-35% din costul mierii de raft, pe când 15% sunt ale intermediarului și transportatorului, iar 40% revin rețelei de comerț”, explică Ion Maxim.

Cauza unei producții scăzute este numărul infim de producători de miere ecologică. În prezent, sunt două companii procesatoare care sunt atestate drept producători ecologici.

„În jurul acestor companii sunt a câte 20 de apicultori, care au peste 200 - 300 de familii de albine. Acest număr mic este și din cauză că produsele ecologice au niște cerințe stricte, precum cele legate de amplasarea stupinei și să nu avem surse poluante în imediata apropiere a familiilor de albine. Aici, de mult ori se întâmplă să avem surprize. Vorbim despre contaminarea mierii sau chiar mortalitatea în masă a albinelor lucrătoare, care au de suferit din cauza unei agriculturi agresive”, afirmă Ion Maxim.

Menținerea producției de miere ecologică presupune o bună colaborare cu agriculturii din apropriere, iar sursele de polen și nectar să reprezintă culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului.

„E greu să producem miere ecologică pentru că nu avem agricultură ecologică. Unii agricultori văd doar bani, nu și natură. Prin urmare, recurg la folosirea intensivă și poate chiar agresivă a unor preparate scoase din circuitul ecologic”, mai punctează Directorul executiv al Asociației.

Totuși, Ion Maxim susține că perspective sunt pentru toate asortimentele de miere ecologică, iar produsul va fi la mare căutare printre consumatori.

„După pandemie, viroze și gripă, oamenii au început din nou să caute mierea ecologică. De aceea, acest produs are viitor, dar trebuie să înțelegem că la noi cumpărătorul este alintat, vrea calitate, cantitate, dar și un preț mic. Eu îmi amintesc cu vreo 4-5 ani în urma, cum arătau borcanele cu miere. Acesta erau neuniforme, iar cei care o vindeau nu considerau că sunt detalii la care trebuie să atragă atenție. Acum însă vedem borcane cu capace frumoase, cu etichete atrăgătoare pentru consumatori”, spune Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

Andrei Botezatu: Mierea este un produs de lux

Specialistul în cadrul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Andrei Botezau, susține că inițial, mierea ecologică era o tendință.

„Când am început acest proiect pentru miere ecologică era mai mult pentru a reduce reziduurile. Totodată, era și o tendință. Cu ajutorul proiectului am făcut două grupe de producători care s-au certificat. Acum, aceștia produc și oferă consumatorilor miere ecologică. În următoarea perioadă vrem să mărim numărul de producători din grupe sau să facem altele pentru a oferi asistență tehnică pentru cei care doresc să producă mierea ecologică”, afirmă Andrei Botezau.

Până la perioada de criză, diferența de preț dintre mierea ecologică și cea convențională era de până la 40%, pe când în prezent distanța dintre costuri a coborât până la 15%.

„Mierea este un produs de lux, din aceste cazuri a scăzut diferența de preț dintre mierea ecologică și cea obișnuită. Este un motiv caracteristic nu doar pe piața noastră, dar și cea externă. Prețurile scad pentru că oamenii nu-și pot permite să cumpere produsul. Dar în ciuda acestor diminuări ale costurilor, mierea ecologică, bio, este în continuare întrebată pe piață”, susține specialistul.

Cererea de miere ecologică pe piața europeană este constant sporită. Aproape toată mierea bio exportată din Republica Moldova ajunge în UE, fapt pentru care bunele practici trebuie să fie respectate, să fie făcută fără adaosuri de antibiotici sau alte medicamente utilizate.

„Consumatorii de miere așteaptă ca aceasta să fie un produs natural, care nu conține produse chimice sau antibiotici. Asta este important, pentru că în dependență de bunele practici utilizate, se stabilește prețul mierii în Europa, unde se comercializează. Vorbim despre Germania, România, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite. Acum deja ne orientăm la exporturile de miere ambalată”, punctează Andrei Botezatu.

Chiar dacă în prezent se atestă o scădere a ofertei pentru mierea ecologică, în viitorul apropriat, situația ar putea să se redreseze. Potrivit specialistului, UE este în continuare interesată de bunele practicile pentru producerea mierii ecologice. 

Nicanor Negru: Mierea de salcâm și polifloră, printre cele mai solicitate sortimente

Apicultorul Nicanor Negru, directorul companiei Regina Naturii susține că în anul 2022 mierea a fost mai puțin solicitată decât în 2021.

„Concurenții din Ucraina au schimbat ofertele pentru mierea ecologică din cauza prețurilor mici pe care le-au oferit. În anul 2022 le-au fost anulate taxele de import ale produselor din Ucraina și asta a dus la micșorarea prețului, iar ulterior, la o scădere a consumului”, menționează Nicanor Negru.

Apicultorul susține că întreg sortimentul de miere ecologică produs în Republica Moldova este solicitat și are potențial de a fi comercializat peste hotare. Totuși, cel mai ușor este vândută mierea de salcâm și polifloră.

„Sunt perspective mai mari pentru mierea bio decât cea convențională, pentru că este o tendință mai mare la produsele ecologice. În viitorul apropriat, prețul pentru mierea ecologică ar putea să crească, dar aceasta depinde foarte mult de ofertele din Ucraina”, conchide apicultorul.

Igor Ganea: Producătorii de miere ecologică sunt cei care respectă tradițiile

Igor Ganea, proprietarului grupului Ganea Group, este de părere că mierea ecologică s-ar putea să nu fie la fel de întrebată ca și cea convențională, însă întotdeauna va exista cerere pe piață.

„În lume, există o abordare tehnologică și industrială a proceselor de producere a mierii, produselor lactate, vinuri și altele. Dar întotdeauna, oamenii o să dorească și o să caute produsele ecologice. Pentru că o să dorească ceva făcut manual, ecologic. Anume aceste produse conțin cea mai importantă componentă, tradiția”, relatează Ganea.

Potrivit lui, producătorii de miere ecologică sunt cei care respectă tradițiile, consumă mai multă energie și nervi, în așa mod, încât clienții să se bucure cu adevărat de un produs bio.

„Oamenii au nevoie de sprijin, pentru că ei sunt cei care cu adevărat cunosc tainele și dedesubturile mierii. Mierea capătă o valoare spirituală datorită cunoștințelor transmise din gură în gură, pe care le primim de la bunici. Prin urmare, cred că este nevoie de un astfel de produs, chiar și producătorii industriali de miere. Ei tot se vor strădui mereu să aibă astfel de produse”, mai evidențiază Igor Ganea. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!