Агроменеджмент

Ordin oficial: Pescuitul scrumbiei este permis în fluviul Nistru

Автор: Ilinca Fiodorov
Publicarea Ordinului cu privire la pescuitul scrumbiei în anul 2025 - agroexpert.md

Deschiderea sezonului de pescuit la scrumbia de Dunăre în fluviul Nistru va fi permisă între 9 mai și 1 iunie 2025, pentru o perioadă de 24 de zile consecutive. Activitatea este destinată exclusiv pescarilor sportivi, amatori și de agrement, care dețin un permis valabil și respectă condițiile stabilite prin Ordinul nr. 17 din 5 mai 2025, publicat recent în Monitorul Oficial.

Pescuitul altor specii de pești și organisme acvatice rămâne interzis în această perioadă, iar nerespectarea regulilor poate atrage sancțiuni, conform legislației în vigoare.

Pescuitul scrumbiei este autorizat doar pe timp de zi, de la răsărit până la apus, cu undițe de toate tipurile și lansete, în sectorul cuprins între km 331 (Vadul lui Vodă – aval de pod) și km 28 (satul Palanca), precum și în brațul Turunciuc. Este permis un număr maxim de 5 cârlige per pescar, iar cantitatea maximă admisă este de 5 kg de pește pe zi.

Totodată, ordinul prevede mai multe interdicții. Pescuitul este interzis:

  • în cursul inferior al fluviului Nistru, în locurile de depunere a icrelor, în gropile de iernat și la o distanță de 100 m de la hotarele acestora (km 356–330, 310–290, 275–230);
  • la 100 m în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru;
  • la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Ciorna, Răut, Ichel, Bîc, Botna, pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți, pe o distanță de 500 m de la confluență; în brațul Turunciuc, pe cursul apei, pe o distanță de 500 m de la ramificație;
  • în fluviul Nistru, de la barajul lacului de acumulare Dubăsari, pe o distanță de 300 m în aval;
  • în fluviul Nistru (în sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca – km 28 – și în brațul Turunciuc), pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de gurile de alimentare a bălților și lacurilor;
  • în fluviul Dunărea, în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

Scrumbia capturată trebuie să aibă o lungime minimă de 20 cm, măsurată de la vârful cavității bucale închise până la baza înotătoarei caudale. Exemplarele sub această dimensiune trebuie eliberate înapoi în apă, în stare vie.

Autoritățile avertizează că uneltele de pescuit, mijloacele de transport acvatic și alte obiecte utilizate ilegal pot fi ridicate, iar cei care nu respectă prevederile ordinului riscă sancțiuni conform legislației în vigoare. Controlul va fi asigurat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Textul integral al Ordinului este disponibil pe pagina oficială a Agenției de Mediu.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!