Агроменеджмент

Pașii de urmat pentru o bună rotație a culturilor

Автор: AgroExpert
rotație culturi - agroexpert.md

Planificarea unei rotații a culturilor poate fi foarte simplă, dar planificarea uneia utile în care se obține un profit economic ridicat și menținerea unui sol sănătos este o provocare. Integrarea celor mai bune practici, a cunoștințelor despre situația specifică locului constituie o bază bună pentru o rotație sănătoasă a culturilor, asigurând pe termen lung soluri productive.

Dacă aceeași cultură este plantată pe aceeași solă pentru o lungă perioadă, randamentul scade. Cauzele majore sunt bolile și nematodele, dăunătorii solului care au nevoie de o plantă gazdă potrivită pentru supraviețuirea și înmulțirea lor. Deoarece rădăcinile culturii se mențin în aceleași straturi de sol, folosind aceeași proporție de nutrienți, solul se epuizează, în timp ce dăunătorii, cum ar fi nematodele, pot supraviețui și multiplica pe planta gazdă. Deși gestionarea dăunătorilor și a bolilor necesită o abordare cu acțiuni multiple, baza pentru un sol sănătos este o rotație bună a culturilor: ordine planificată de creștere a culturilor specifice pe același câmp pentru a preveni bolile și combate dăunătorii, simultan cu creșterea și menținerea sănătății solului.

DE CE ESTE UTILĂ ROTAȚIA CULTURILOR?

Rotația culturilor este una dintre cele mai vechi și eficiente strategii de combatere a bolilor și dăunătorilor din sol. Cu toate acestea, rezultatul final – beneficiu economic mai mare – depinde foarte mult de alegerea, frecvența și ordinea culturilor proiectate, ajustarea condițiilor locale și integrarea altor practici de gestionare. Rotația culturilor constituie baza controlului dăunătorilor și bolilor. O bună rotație a culturilor face ca sănătatea solului să fie menținută pe termen lung, iar presiunea din partea bolilor și dăunătorilor să fie scăzută, ceea ce duce la un randament suficient de culturi de înaltă calitate. Motive suplimentare pentru a aplica o bună rotație a culturilor sunt menținerea unei bune fertilități și compoziții a solului, scrie Agrimanet.

În fiecare an este o provocare să crești tipul de culturi în cantitatea necesară pentru a asigura rentabilitatea fermei, în timp ce calitatea solului este menținută pentru o productivitate pe termen lung. O altă provocare este prevenirea dăunătorilor și a bolilor specifice, în același timp cu precauția de a nu promova alți dăunători sau boli când se planifică succesiunea plantelor gazdă sau non-gazdă. În următoarele paragrafe veți afla cum să procedați, cu exemple de rotații eficiente ale culturilor.

Tabelul 1 arată importanța aplicării unei rotații eficiente a culturilor cu suficient timp între prima și a doua oară când aceiași cultură revine pe aceeași solă (frecvență minimă recomandată în ani).

Familie Frecvența minima sugerată Riscurile mari dacă cultura este plantată de mai multe ori decât frecvența minimă
Solanaceae (ex. cartoful, roșia) 1 : 5 Nematodele cu chisturi ai cartofului Verticillium dahliae Sclerotinia Alternaria Phytophthora (oospores) Rhizoctonia
Alliaceae (ex. ceapa, usturoiul) 1 : 6 Putregaiul alb (Sclerotium cepivorum) Fusarium Ditylenchus dipsaci Delia antiqua Pratylenchus penetrans
Apiaceae (ex. morcovul, pătrunjelul) 1 : 8 Ciupercă transmisă de sol (ex. boala petei negre, Sclerotinia) Musca morcovului (Chamaepsila rosae) Pratylenchus penetrans
Beta vulgaris (ex. sfecla de zahăr, sfecla roșie) 1 : 5 Nematode cu chisturi ai sfeclei (Heterodera) Cercospora Rhizoctonia solani Verticillium
Hordeum vulgare (ex. orzul) 1 : 2 Rhynchosporium secalis Pătarea reticulară a frunzelor de orz (Pyrenophora teres f. teres) Heterodera avanae Meloidogyne naasi Musca cenușie a cerealelor (Delia coarctata)
Triticum (ex. grâul de iarnă, grâul de vară) 1 : 2 Gaeumannomyces graminis f. sp. tritici Meloidogyne naasi Pyrenophora tritici-repentis Musca cenușie a cerealelor (Delia coarctata) Pseudocercosporella herpotrichoides Viermele roșu al paiului (Haplodiplosis marginata)
Leguminosae (ex. mazăre, fasole mare, fasole de câmp) 1 : 6 Ciupercă transmisă de sol (ex. bolile ipodale, Sclerotinia) Pratylenchus penetrans Ditylenchus dipsac
Cruciferae/ Brassicaceae (ex. rapița, varza) 1 : 4 Sclerotinia sclerotiorum Verticillium dahliae Phoma lingam Plasmodiophora brassicae
Zea mays subsp. mays (ex. porumbul) 1 : 3 Ciupercă transmisă de sol (ex. Fusarium, Pythium)

PAȘII DE URMAT PENTRU O BUNĂ ROTAȚIE A CULTURILOR

Proiectarea unei rotații a culturii este determinată de condițiile locale, dar trebuie urmați și pași generali. Planificarea rotației este completată de decizii de gestionare la nivel de fermă și câmp pe baza datelor anuale și multianuale. În mod normal, o rotație a culturilor se face pentru fiecare câmp pe baza biologiei (ex. nivelurile infestării cu nematode) și apoi se ajustează la nivelul fermei:

  • cantitatea pe care doriți să o recoltați din fiecare cultură într-un an;
  • distribuția omogenă a riscului (venit în funcție de culturi multiple);
  • răspunde cerințelor pieței.

Următorii pași generali trebuie urmați:

  1. Stabiliți dacă aveți probleme cu nematodele. Faceți analiza de sol pentru a determina nivelul de infestare al plantelor cu nematode parazite.
  2. Luați în considerare potențialii agenții patogeni fungici, deoarece doar câțiva pot fi analizați.
  3. Decideți care sunt culturile cu destinație comercială pe care vă concentrați și care soiuri. Unele soiuri din aceiași cultură pot fi m ai puțin sensibile sau rezistente la anumiți dăunători și boli, în timp ce altele chiar pot contribui la înmulțirea speciilor de nematode.
  4. Realizați un prim design în care inserați fiecare cultură, de preferință peste frecvența minimă (tabelul 1). Includeți rotația din anii trecuți.
  5. Alternați o plantă gazdă cu una non-gazdă pentru cel puțin un ciclu de cultură. Creșterea unei culturi sensibile la un nematod preconizat sau deja prezent după o plantă care nu este gazdă, scade riscul ca nematodul în cauză să prevaleze.
  6. Dacă aveți un nivel ridicat de infestare cu un anumit nematod, luați în considerare cum să reduceți acest lucru. Pentru unele nematode puteți cultiva culturi specifice care elimină specia respectivă.
  7. Să cunoașteți faptul că anumite soiuri pot fi o bună prevenire împotriva unui nematod sau a unei boli, dar în același timp pot fi sensibile la altele.
  8. Luați în considerare caracteristicile culturilor. Culturile cu caracteristici specifice se pot ajuta reciproc dacă sunt bine planificate, cum ar fi o cultură de leguminoase care fixează azotul în sol, care ulterior este consumat de o cultură utilizatoare de azot.
  9. Integrați alte bune practici în managementul dvs. pentru a menține și îmbunătăți sănătatea solului, cum ar fi culturile de acoperire.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!