Агроменеджмент

Pomicultorii strâng recoltă bogată de mere în livezile superintensive

Автор: AgroExpert
mere recoltă - agroexpert.md

Pomicultorii din R. Moldova strâng ultimele roade din acest an. Procesul de recoltare este pe ultima sută de metri și în livezile lui Ion Bajereanu din satul Stolniceni, raionul Edineț. Împreună cu tatăl său, tânărul gestionează o livadă de aproape 100 de hectare, unde are pruni, cireși și mere. Cel mai bun rezultat l-a obținut la cultura de măr, datorită faptului că are o plantație superintensivă.

„Media ar fi 50 de tone, dar avem părți care produc și 60 – 70 de tone sau până la 80 de tone. Piața s-a schimbat, respectiv, și cererea de soiuri a fost schimbată. Am amenajat livada superintensivă cu soiuri care sunt solicitate astăzi pe piață, adică Superchef, Golden, Gala”, spune Ion Bajereanu.

Fermierul susține că anul a fost unul prielnic pentru pomii fructiferi, scrie nordnews.

„Anul trecut recolta a fost mai mică din cauza înghețurilor de primăvară. Anul acesta recolta este mult mai mare, pentru că așa este specificul la pomii fructiferi. Dacă într-un an roada este mică, următorul an roada este mai mare. E un fel de periodicitate”, mai spune pomicultorul.

Bărbatul spune că exportă acolo unde produsul său este solicitat.

„Până acum, în general, eram orientat spre piața Rusiei. Și acum, cu o marjă destul de mare, tot este orientată spre Rusia, dar nevoia ne-a împins să explorăm și altele, precum țările din Asia Mijlocie, au fost și câteva livrări în India, Bangladesh”, a mai adăugat tânărul.

În total, Ion Bajereanu deține 20 de hectare de livadă de mere extensivă și 30 de hectare de livadă superintensivă.

„Suprafața aceasta înființată de 20 de ani în urmă cu soiuri de Idared, Florina și Simirenco, deja nu mai sunt atât de solicitate, prețul la export este mai mic. În schimb, putem să-l realizăm la procesare, adică la suc, chips sau cubulețe de mere. De pe copac ceea ce putem culege pentru păstrare și export sunt merele de dimensiuni mai mari și de culoare pronunțată. Spre exemplu, de pe această ramură, muncitorii vor alege merele cu dimensiunile acceptabile pentru export și restul merelor vor fi procesate”, menționează Ion Bajereanu.

Specialiștii Asociației Moldova Fruct prognozează în anul curent o recoltă de mere de circa 548 mii tone, cu 23% mai mult față de 2022, dar cu 4% mai puțin în raport cu media din ultimii 5 ani. Fermierul crede că soluția cea mai bună pentru o recoltă bogată și de calitate sunt livezile superintensive.

„Am decis să plantăm acest model de livadă din cauza că sunt întrebate pe piață, au un preț mult mai avantajos față de celelalte soiuri de mere și acest sistem de plantare ne permite să minimalizăm riscurile legate de secetă și grindină. Plus la asta, mărul se obține de o calitate mult mai înaltă, mult mai uniform, pierderile sunt mai mici după sortarea merelor, practic 99 % din ceea ce crește pe pom se vinde.”

Totuși, problema cea mare în agricultură rămâne lipsa forței de muncă și indiferența autorităților, susține fermierul.

„ Subvențiile anuale sunt mici, dar în cazul în care statul nu are resurse să ne subvenționeze încontinuare ca statele europene, măcar să ne ajute cu informația ca să putem vinde cât mai bine marfa. Un exemplu ar fi aceleași mere, prune sau cireși, care pot fi procesate, sunt foarte multe companii din străinătate care le procură la un preț foarte bun, dar noi nu știm de ele. De ce nu știm, fiindcă nu suntem informați”, mai zice Ion Bajereanu.

În prezent, suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de circa 49,2 mii hectare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!