Агроменеджмент

Primii 21 de somelieri de miere din Moldova vor fi certificați

Автор: AgroExpert
În Republica Moldova se desfășoară pentru prima dată în Moldova un curs de analiză senzorială a mierii - agroexpert.md

În Republica Moldova se desfășoară pentru prima dată în Moldova un curs de analiză senzorială a mierii naturale, nivelul 1, destinat somelierilor de miere. Acest eveniment de premieră este adresat apicultorilor, procesatorilor și exportatorilor de miere de albine, precum și reprezentanților sectorului HoReCa.

Inițiativa de a lansa un astfel de curs a pornit de la Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, care dorește să promoveze consumul de miere în țara noastră.

„La concurs au participat în jur de 70 de persoane, dintre care au fost selectate 21. Principiile după care au fost selectați participanții au fost cunoașterea limbii engleze și tangența cu apicultura sau domeniul HORECA. Noi trebuie să ne orientăm nu doar spre export, dar și spre consumul național. Dacă fiecare cetățean al Republicii Moldova ar consuma câte trei-patru sute grame de miere noi practic nu ar trebui să exportăm”, a punctat  Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Cursul este condus de Raffaele Dall'Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.

„De mulți ani sunt implicat în cercetarea și predarea apiculturii, precum și din 2006 - în degustarea profesională a mierii, și de fiecare dată mă conving că astfel de cursuri sunt esențiale pentru a îmbunătăți calitatea produselor apicole și a educa consumatorii. Mierea pe care o folosim pentru instruire am primit-o de la producătorii locali și aceasta este de o calitate foarte bună. Totodată, persoanele selectate pentru instruire vin din sectoare diferite și au un nivel înalt de cunoștințe în domeniu. Suntem convinși că această instruire va aduce rezultate remarcabile și va contribui la promovarea mierii moldovenești pe piețele internaționale”, a menționat Raffaele Dall'Olio.

Pe parcursul a patru zile de instruire, participanții la curs studiază metode de analiză senzorială a mierii, inclusiv recunoașterea și memorarea caracteristicilor organoleptice, proprietăți și compoziție ale mierii, originile, valoarea nutritivă, identificarea și remedierea defectelor mierii, precum și tehnologia de procesare și cauzele cristalizării.

 „Acest curs este o premieră pentru Moldova. Nivelul la care se predă este unul foarte înalt. Învățăm exact cum ar trebui să gustăm mierea, să o apreciem și în același timp să o putem explica și comercializa consumatorilor noștri, care au diferite preferințe în gusturi. Credem că suntem în competiție directă cu francezii și italienii, pentru că Moldova are de oferit destul de multă miere monofloră. Instructorul a vorbit foarte frumos despre mierea noastră de salcâm, noi trebuie doar să învățăm cum să o descriem și să o comercializăm”, ne-a comunicat Sanda Condratiuc, specialist marketing la Apinatur SRL.

„Am fost foarte entuziasmată să fiu acceptată la acest curs pentru că este important și pentru apicultori să știe cum să analizez o miere și s-o explice consumatorilor, cum să o guste și ce arome ar trebui să simtă pentru că în viața de zi cu zi nu suntem obișnuiți să analizăm aromele și gusturile. Prima zi am lucrat cu partea olfactică, am mirosit diferite tipuri de miere, dar și alte produse și condimente, iar a doua zi deja lucrăm cu gusturile. E puțin complicat la început pentru că nu suntem obișnuiți să simțim gustul de fructe sau de legume într-o miere de albine, dar cu practică deja intrăm în ritm. După acest curs trebuie să continuăm să obținem experiență și în viața de zi cu zi”, a relatat Valeria Vrancea, nutriționistă și reprezentanta Vrancea's Bees. 

Programul pune accent pe activități practice, testarea probelor pentru stabilirea calității mierii, probe de test și evaluări descriptive conform cerințelor UE. Tehnicile de descriere a mierii vor fi aplicate pentru promovare, marketing eficient, participarea la concursuri de miere și utilizarea mierii în gastronomie.

„Solicitarea de a organiza un astfel de curs în Moldova a venit de la reprezentanții sectorului apicol. Am căutat cu mare atenție specialiști de talie mondială, certificați, care să ne ofere o instruire de calitate. I-am găsit în Italia și i-am adus în fața celor selectați pentru a deveni somelieri de miere. În Moldova se produce unul dintre cele mai calitative tipuri de miere în ceea ce privește proprietățile nutriționale și compoziția chimică. Avem o mare diversitate de tipuri de miere, pe care le analizăm și le descoperim în timpul acestui curs - miere de lavandă, coriandru, salvie etc. Scopul nostru este să promovăm consumul de miere și să prezentăm mierea ca produs alimentar care poate fi combinat cu diferite bucate, nu doar ca un remediu folosit la răceli”, a subliniat Tatiana Burcă, director marketing și export, proiectul USAID/PCRR.

La final de curs, fiecare participant va obține un certificat recunoscut de Registrul Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii. „Tinerii somelieri” vor avea abilități de a comunica despre miere, vor cunoaște cum să prezinte și să relateze despre miere, să o pună în valoare și să o vândă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!