În următoarea perioadă prețurile produselor agricole vor crește urmare a scumpirii resurselor energetice, fertilizanților, dar și nutrețurilor constată expertul în agricultură Viorel Chivriga.
„La producția vegetală nu putem să ne așteptăm la producție mare de cereale. Este vorba de cereale de prima grupă orz, secară, rapiță și grâu. Înființările sunt slabe sunt mai mici decât în 2021. Cererea va fi mai mare pe piața internă și externă. Or, stocurile vor fi mult mai mici față de 2021, deoarece producția care este stocată nu poate fi livrată peste hotare. Apare o dilemă pentru agricultori. Dilema pentru agricultori este că trebuie să elibereze spațiile pentru stocarea producției din 2022, dar ei nu au comercializat-o pe cea din 2021. Cererea pentru cereale va fi foarte mare, deoarece războiul influențează puternic piețele. Or, livrările din Ucraina și Rusia sunt mici pe piața Europeană. Ambele state sunt jucători mari pe piața externă”, a explicat Chivriga.
În opinia lui Chivriga, prețurile producției de grupa a doua vor depinde de condițiile climaterice. Seceta le compromite.
„O să existe probleme cu merele. Problemele cu exporturile vor exista pe tot parcursul anului 2022. Volumele destinate piețelor din CSI nu vor putea fi livrate în anul curent”, a punctat Civriga.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prețurile produselor agricole au crescut cu 8,4% în primul trimestru al anului față de perioada similară a anului precedent.
Preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 1,6% față de ianuarie-martie 2021. Această majorare a fost determinată preponderent de creșterea preţurilor la rapiță – de 2,2 ori, soia – cu 49,5%, floarea-soarelui – cu 14,5%, legume – cu 14,1%, struguri de soiuri de masă – cu 11,0%, cartofi – cu 8,1%, orz – cu 7,5%, grâu – cu 4,7%. În același timp, s-au micșorat preţurile producătorului la fructe – cu 34,2%, porumb boabe – cu 8,7%.
La produsele animaliere în ianuarie-martie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 18,8%. Аu crescut preţurile de vânzare la ouă alimentare cu 23,8%, vite și păsări în masă vie – cu 18,7% (inclusiv la porcine – cu 28,5%, bovine – cu 25,2%, ovine şi caprine – cu 14,9%, păsări – cu 5,8%) și lapte – cu 12,6%.
Banca Națională a Moldovei susține în ultimul raport asupra inflației că vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone depinde de condițiile meteorologice în perioada imediat următoare. Conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt într-o măsură pronunțată afectate de condițiile meteorologice adverse, cum ar fi vreme secetoasa, precipitații abundente de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în punctele de comercializare din țara. În cazul apariției unor temperaturi semnificativ diferite față de normă sau a unor precipitații abundente, acest fapt ar rezulta în creșterea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!