Агроменеджмент

Reacția Consiliului de Coordonare al Oficiului Viei și Vinului la demiterea Cristinei Frolov

După două săptămâni de la demiterea Cristinei Frolov din funcția de director Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Consiliul de Coordonare al ONVV a venit cu unele precizări și clarificări.

"Prin vot unanim, Consiliul de Coordonare a avizat pozitiv și a susținut deciziile expuse în Ordinul 650p/16.09.2021 al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și temeiurile care au stat la baza emiterii acestuia. Declarațiile expuse de doamna Cristina Frolov, ca urmare a recepției ordinului vizat, sunt regretabile, manipulează opinia publică prin acuzații nefondate, nu corespund realităților constatate de Consiliu și de ramura vitivinicolă pe parcursul ultimelor 11 luni de activitate și sunt lipsite de bună credință. Din acest considerent, membrii Consiliului vor evita implicarea în polemici publice", se arată în declaraţia Consiliului, scrie mold-street.com.

În document se mai afirmă că "ramura vitivinicolă este unită și consolidată de o viziune comună, univocă, orientată spre readucerea Oficiului Național al Viei și Vinului pe făgașul activității profesioniste, lipsite de conflicte de interese și răzbunări personale, cu programe eficiente și de impact pentru fiecare afacere din ramură: mică, mijlocie, sau mare, implementate de o echipă executivă reprezentativă și credibilă tuturor contribuabililor Fondului Viei și Vinului, pentru țară și promovare în continuare a brandului de țară „Vinul Moldovei - O Legendă Vie”.

Totodată membrii Consiliului de Coordonare al ONVV, susţin că în colaborare și parteneriat cu autoritățile și cu partenerii de dezvoltare, vor realiza atribuțiile legale, pentru atingerea acestor deziderate.

Autorii mai precizează că "declarația a fost susținută de membrii Consiliului de Coordonare al ONVV, reprezentanți ai sectorului privat, în componența precedentă (până la 20.09.2021) și în componența actuală".
Cristina Frolov a declarat că se abţine deocamdată de la comentarii.

Amintim că Cristina Frolov a fost înlăturată din funcţie, drept motiv fiind invocat faptul că nu are studii de masterat, care „reprezintă o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de director al ONVV”, dar şi despre situaţia tensionată dintre diverse grupuri de vinificatori.

Astfel un grup de vinificatori au învinuit-o pe Frolov de „situația catastrofală” a ONVV și subminarea dezvoltării sectorului viti-vinicol, care încă nu și-a revenit din criza generată de embargoul rusesc din 2013. Ei o mai acuzau de activitate în conflict de interese din postul de director al Oficiului.

Cristina Frolov a declarat atunci că acuzaţiile nu au suport factologic, iar membrii Consiliului coordonator al ONVV, care au selectat-o în această funcţie, dispuneau de informații suficiente despre statutul ei.

Totodată ea a spus că a transmis organelor de anchetă mai multe documente ce ar arăta încălcări admise de fosta conducere a ONVV de până la noiembrie 2020.

În apărarea Cristinei Frolov au semnat o petiție adresată conducerii țării reprezentanții a circa 30 de companii vinicole, care se arată mulțumite de rezultatele obţinute de ONVV în perioada cât aceasta a condus instituția.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!