Агроменеджмент

Recolta de nuci, mai bogată decât anul trecut. Oleg Tîrsînă: „Prețul ar putea fi mai mare”

Автор: Lidia Danila
Expert: Олег Тырсынэ
Oleg Tîrsînă prognoze recolta nuci - agroexpert.md

În Republica Moldova, recolta nucilor din acest an se anunță a fi una mai bună față de anul precedent. Despre aceasta a declarat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, pentru AGROEXPERT. Totodată, acesta a ținut să menționeze că în acest an, condițiile climaterice au fost favorabile pentru dezvoltarea nucilor.

„Recolta de nuci din acest an este mai bună față de anul precedent. Aceasta se datorează faptului că am avut o primăvară cu precipitații suficiente. Menționez că nu toate regiunile s-au bucurat de ploi, dar în majoritatea cazurilor condițiile pentru nucă au fost destul de bune. Totuși, n-aș putea să vă dau careva cifre privind dimensiunea recoltei, pentru că spre deosebire de alte culturi, aici nu avem date statistice clare. Unele livezi din soiuri mai vechi au fost defrișate și au intrat pe rod alte soiuri mai noi, precum chendler și fernor. De aceea este dificil să fac unele prognoze. Cu siguranță, cantitatea de nuci produsă în livezi este în creștere față de nuca colectată din flora spontană. Este un lucru foarte bun și o tendință care se va accentua și în următorii ani. Probabil în 5, 7 ani, 70% - 80% din recolta de nucă va fi obținută în livezi comerciale. Când s-a început dezvoltarea nuciculturii erau undeva 95%, 96%, nucă colectată din flora spontană sau din gospodăriile individuale. Acum lucrurile s-au schimbat și asta este partea îmbucurătoare”, a declarat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.

De asemenea, expertul a subliniat că estimarea prețurilor la nuci este extrem de dificilă și incertă, deoarece acestea se formează, de obicei, în luna octombrie. Cu toate acestea, există indici care sugerează posibilitatea unor prețuri mai mari. Oleg Tîrsînă s-a referit la succesul vânzărilor de nucă din Statele Unite și Chile.

„Prețurile la nucă se formează în cursul lunii octombrie, de aceea este foarte dificil de spus care vor fi prețurile. Totuși, există câteva elemente care ar putea să ne indice ce se așteaptă. Mă refer la faptul că nuca de calitate din sezonul precedent, din Statele Unite, s-a vândut destul de bine. La fel, nuca din Chile care este recoltată în contrasezon, în martie - aprilie, la fel s-a vândut bine. De aceea s-ar putea ca prețurile să fie ceva mai mari, dar e dificil încă de spus”, adăugă președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

În ceea ce privește perspectivele de export, Oleg Tîrsînă a menționat că există interes în accesarea unor noi piețe, inclusiv în țări din Africa și Orientul Mijlociu. Totodată, el și-a exprimat interesul pentru mărirea cotelor de export în Turcia.

„Cred că vor fi ceva segmente noi de piață care o să le accesăm. Sunt discuții inclusiv în unele țări din Africa și Egipt. Mizăm foarte mult pe extinderea plafonului de export în Turcia, care este la moment plafonată la 800 de tone. Am inițiat niște discuții cu autoritățile noastre pentru a vedea dacă s-ar putea negocia mărirea cotei la export în Turcia, o piață care are distribuție în multe alte regiuni din lume, inclusiv Africa, Orientul Mijlociu și alte părți ale planetei. Totodată, ne axăm pe piața europeană, care este cea mai interesantă pentru noi”, a specificat expertul.

În ciuda ploilor abundente de la sfârșitul lunii iulie, situația fitosanitară este favorabilă pentru culturile de nuci. Deși au existat cazuri izolate unde grindina a afectat plantațiile, în general, ploile din această perioadă sunt în beneficiul dezvoltării miezului.

„Situația fitosanitară este destul de bună. Unele plantați din regiunile unde a plouat cu grindină, au fost afectate, dar sunt câteva cazuri izolate. În general, ploile în această perioadă, nu mai afectează. Acestea au fost benefice pentru că acum se formează miezul, respectiv este important să existe ceva aporturi de umiditate, fie prin precipitații sau prin irigare”, mai menționează președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!