Агроменеджмент

Schema de tratare a albinelor antivarroa pentru toamna 2023

Автор: AgroExpert
albine anti varroa - agroexpert.md

În perioada august-septembrie apicultorii trebuie să intervină cu o serie de tratamente antivarroa. De obicei, majoritatea instalează plăcuţele îmbibate cu substanţă activă (amitraz sau fluvalinat), câte două la familie (Amipol, Melisan, Apidez, Fluvalidez ș.a.). Unii care sunt orientaţi în obţinerea produselor apicole ecologice folosesc substanţele acide cum sunt acidul formic, oxalic, lactic, care se administrează prin diferite metode. Alţii folosesc preparatele administrate prin inhalare (Apivaratraz, Varasan, Varachet).

Despre efectuarea tratamentelor de combatere a varroozei albinelor AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.

„O metodă deosebită în această perioadă se poate practica prin formarea familiilor fără puiet și organizarea cuibului nou cu faguri artificiali. Se scot toţi fagurii cu puiet din cuib și, evident, toţi acarienii varroa care sunt în celulele cu puiet căpăcit. Se completează cuibul cu faguri artificiali, se administrează unul din preparatele descrise și se hrănesc albinele cu sirop. În acest caz, acarienii rămași pe albine sunt nimiciţi în totalitate, fagurii sunt luaţi în creștere de către albine, matca depune ouă intensiv, din care albinele cresc generaţia de toamnă-iarnă și pregătesc rezervele necesare de hrană. După dorinţa apicultorului, pentru o mai bună clădire a fagurilor, se administrează turta de candi”, punctează expertul.

Andrei Zăgăreanu punctează că situația privind prezenta acarienilor poate să difere de la o prisacă la alta, de aceea monitorizarea constantă și acțiunea preventivă sunt esențiale.

„Noi recomandăm de făcut efectuat complexul de tratament deplin. Acesta include plăcuțe îmbibate cu substanța activă (amitraz sau fluvalinat), în perioada august și până la 5-10 septembrie. După aceasta s-ar recurge la prelucrarea cu preparate fumigene. După ce plăcuțele au fost folosite, se poate recurge la preparate fumigene pentru o prelucrare suplimentară a stupilor. Ulterior, peste o săptămână se prelucrează albinele cu acidul oxalic, care se utilizează prin cinci metode: pulverizare, picurare, evaporare, fumegare și sublimare – 3 g substanţă la familie”, susține expertul.

Dacă apicultorii nu observă semne de acariani în stupi, poate lăsa următoarea prelucrare pentru primăvară. Cu toate acestea, pentru siguranța albinelor, Andrei Zăgăreanu recomandă prelucrarea în luna noiembrie sau la sfârșit de octombrie, atunci când nu mai există puiet.

„Un alt preparat eficient este Bipin, care conține amitrază ca substanță activă. Acesta se picură între rame sau chiar pe albine. Cei care vor să se convingă că familia de albini nu este parazitată prea mult ar trebuie să recurgă la un control. Noi recomandăm pulverizarea albinelor cu zahăr pudră și astfel se poate observa dacă mai există acarieni. Dacă e un număr mic sau constatăm absența acestora, atunci nu e nevoie de a prelucra sau de a efectua tratamente”, a subliniat președintele ANARM.

Varrooza este o boală a puietului, albinelor adulte și a trântorilor. Toate bolile cunoscute în apicultură luate la un loc nu au adus atâtea pagube apiculturii globale, cât a adus acarianul varroa Jacobsoni, care este agentul patogen al aceste maladii. El este considerat ca varroa distructor al albinelor.

Astăzi este răspândit în toată lumea. Înainte ca acest acarian să apară la albinele melifere la jumătatea secolului XX, el era un parazit exclusiv al albinelor melifere Apis Cerana. El a fost adus în Europa de albinele melifere infestate din Asia, care au fost importate prin intermediul unui proiect de cercetare și apoi au fost scăpate în sălbăticie.

Tabloul clinic al bolii: vara târziu și toamna, în faţa stupului se târăsc albine și trântori malformaţi. Ei au abdomen mai scurt și aripi atrofiate. Ocazional, albinele scot pupe cu aceleași malformaţii. Și pe albine, și pe puiet se văd acarieni mici de culoare brun-roșcaţi. Albinele sunt mult mai agitate decât de obicei. Albinele nu rămân pe faguri, ele nu-și găsesc locul. Aspectul puietului este adesea pestriţ, unele căpăcele sunt perforate și înfundate. În celulele necăpăcite zac larvele moarte într-o poziţie răsucită. Adesea albinele părăsesc cuibul și doar puţine se mai găsesc pe faguri împreună cu matca. Spre deosebire de alte boli, rareori sunt găsite albine moarte în stup.

În toamnă, la pregătirea familiilor pentru perioada de iarnă, se vor observa primele daune provocate de varroa, familii slăbite, depopulate, puietul malformat, albine eclozionate cu aripile nedezvoltate, abdomenul mai scurt. Când infestarea a luat amploare, paraziţii pot fi văzuţi cu ochiul liber pe albine și trântori. Pentru un diagnostic exact se recomandă de aflat gradul de parazitare a albinelor. Pentru aceasta este nevoie de a spăla într-un recipient de sticlă 100 de albine și prin numărarea acarienilor căzuţi se află procentul afectării.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!