AO APP BACIFERA organizează un seminar cu schimb de experienţă pe data de 13 mai 2022, cu tematica „Înfiinţarea plantaţiilor de culturi bacifere cu material săditor certificat de calitate”. Deasemenea participanții vor vizita plantaţiile demonstrative de arbuşti fructiferi şi căpşun din gospodăria unui membru al Asociaţiei.
Echipa „AGROEXPERT” a discutat despre realizările Asociaţiei pe parcusul anului 2021 cu Parascovia Sava, cercetător științific, doctor habilitat în științe agricole, șefa laboratorului Arbuști fructiferi și căpșun din cadrul IP Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, direcția Pomicultură, Presedinta Asociaţiei Producătorilor de Pomușoare BACIFERA,
„Pe parcursul anului precedent Asociația a promovat producţia de pomuşoare şi material săditor a membrilor săi pe paginile sale oficiale, cât şi în colaborare cu companiile ALL.BIZ Moldova; Kompass Moldova; a colaborat cu Ducato M Company Group Internaţional SRL pentru promovarea agriculturii ecologice, prin aplicarea îngrăşămintelor organice omologate în Republica Moldova: Orgazot, Eutrofit şi alte produse inofensive pentru mediu şi organizmul uman; a acordat consultaţii tehnologice şi informative, a distribuit informaţii utile pentru agricultori de participare la diferite proiecte; a reprezentat înteresele membrilor săi conlucrând cu organelle de stat la perfecţionarea legilor pentru dezvoltarea agriculturii performante, şi a participat la diferite întruniri on-line şi off-line, mese rotunde, cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, foruri naționale și internaționale ca: Work shop-ul din cadrul proiectului finanţat de UE „BSB Smart Farming”, proiect pentru digitalizarea şi dezvoltarea agriculturii inteligente în Republica Moldova; Şedința de lucru privind crearea Centrului Agroindustrial; etc. Deasemenea membrii Asociaţiei, producătorii de pomuşoare, material săditor şi produse procesate au participat la diferite târguri şi expoziţii specializate: IarmarEco - Târgul pentru oportunități ecologice și antreprenoriat social; Târgul de produse ecologice de calitate – Ecolocal; Expoziţia anuală de primăvară şi toamnă, organizată de Moldexpo „Farmer” la centrul comercial Megapolis Mall; Tărgul Festivalului Au Gust la ediţia 4 din Durleşti. Totodată membrii Bacifera au fost implicați în diferite proiecte de dezvoltare a afacerilor în agricultură cum ar fi: USAID-APM, IFAD, FAO, ODIMM”.
Începând cu anul 2010 suprafaţa cultivată cu căpşun şi arbuşti fructiferi a crescut treptat. Care este ponderea pe culturi?
„Dinamica suprafeţelor de căpşun şi arbusti fructiferi a evaluat pozitiv. Astfel în anul 2016 erau cultivate cu culturi bacifere circa 3100 ha, iar în anul 2019 deja au atins circa 4100 ha. Structura ponderii culturilor bacifere constituie: căpşun (48%), zmeur (20%), mur (10%), coacăz negru (10%), agriş (8%), cătina albă (2%), (aronie, afin, goji, măceş, josta, lonicera cca 2%)”.
În perioada anilor 2020 – 2021 producătorii de pomuşoare au fost afectaţi de Pandemie, cât şi de calamităţile naturale ca îngheţuri de primărară, ploi în perioada de recoltare, grindină, secetă, care au afectat grav recolta în unele regiuni ale ţării.
„Anul 2022 nu este simplu şi el, cu criză energetică, război în ţara vecină, criză economică, secetă, timp cu un decalaj mare de temperaturi dintre zi şi noapte, care provoacă stresul plantelor şi cu toate acestea să sperăm că natura va lua revanşa şi ne va permite să obţinem recoltele scontate”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!