Агроменеджмент

Sergiu Tutovan: ”80% din struguri au fost cu anumite probleme în acest an”

Expert: Сергей Тутован

Viticultorii au un obicei util și practic, după recoltarea strugurilor, să facă totalizări realiste despre roada obținută și să pregătească plantațiile pentru anul viitor. APSM Cahul în cadrul proiectului APM al USAID, a desfășurat o instruire teoretico-practică cu genericul “Operațiunile post-recoltare în plantațiile viticole, soiuri de masă crescute pe sistemul Pergola și pregătirea lor pentru iarnă”. Evenimentul a avut loc în exploatația agricolă “Agroden Grup” SRL din orașul Taraclia.

Am discutat cu Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul ca să aflăm cum a fost recolta acestui an, dar și ce lucrări și tratamente sunt necesare atât la nivelul solului, cât și la butucii de viță de vie în perioada post-recoltare.

”Am făcut o mica evaluare a acestui an, care nu a fost favorabil, așa cum părea, a fost chiar destul de complicat, chiar dacă am avut multă umiditate comparativ cu anul precedent, când a fost secetă și a fost un dezastru total. De fapt anul secetos a lăsat consecințe pentru vița de vie, dar și sechele pentru viticultori care anul acesta au încercat să recupereze roada pierdută și au comis greșeli. Vița de vie cu cantitatea de precipitații din acest an, și-a revenit, însă după stresul la care a fost supusă anul trecut, a generat prea mulți lăstari.La școlarizările pe care le-am avut, am spus viticultorilor să fie atenți și să micșoreze sarcina pentru a restabili puterea butucilor. Cei care au ascultat recomandările, au vândut deja strugurii, ceilalți stau cu strugurii de o calitate destul de proastă în depozite. Și-au dorit să obțină recoltă mare, au văzut că inflorescențele erau multe și păreau a fi puternice, au hotărât să obțină mai mulți struguri, însă falsa impresie că butucii sunt puternici le-a jucat festa.  Pornirea în vegetație a fost târzie, handicapul survenit de la cele 2-3 săptămâni de întârziere nu l-am mai recuperat, căci culesul s-a întârziat ulterior cu o lună. Am avut situația nefavorabilă căci în lunile august-septembrie a fost frig, noaptea erau numai 6-7 grade Celsius, strugurii nu reușeau să se coacă. În plantațiile unde s-a ținut cont de recomandările noastre, încărcătura a fost dozată și strugurii s-au copt, planta a avut puterea necesară, însă acolo unde s-au omis lucrările de intervenție la timp, strugurii au rămas acri, fiind culeși cu 17-18 % de zahăr, ceea ce nu este zaharitatea firească, pentru soiul nostru de suflet ”Moldova”, nivelul zahărului trebuie să fie în jur de 20-22% ca să fie gustul plăcut” a menționat Sergiu Tutovan.

Expertul a mai adăugat că pe lângă problemele menționate, temperatura scăzută, întârzierea vegetației, supraîncărcarea butucilor, viticultorii s-au pomenit și cu anumite boli care au afectat plantațiile în acest an.

”Condiții meteo nefavorabile, a plouat și a fost destul de frig, au cauzat anumite boli în plantații, am văzut putregaiul cenușiu care a afectat florile, mana la fel a atacat numeroase plantații. Un fenomen neașteptat, a fost și pătarea neagră sau cunoscut ca Phomopsis viticola, pentru că am avut frig și umezeală mare. Clinic s-a manifestat anume când strugurii urmau să se coacă, ciorchinii întregi se uscau. Prin august, viticultorii s-au relaxat, nu ploua și au crezut că nu mai este necesar să facă tratamente, însă mana a dat năvală în vii, căci după rouă și negură, această boală a explodat în frunzele tinere și a împiedicat coacerea strugurilor” a subliniat Sergiu Tutovan.

 

Din motiv că în acest an, circa 80% din struguri au fost cu anumite probleme din cele menționate, expertul a venit cu sfaturi simple pentru viticultorii conștienți ca să nu comită aceleași greșeli.

”Într-adevăr 80% din struguri anul acesta au fost cu careva probleme, așa că pentru a preveni repetarea acestora trebuie să se țină cont de măsuri elementare, care pot da rezultate bune. Toamna începem de la viile tinere, mai ales în primul an după plantare, se face mușuroi la rădăcină de 20-35 cm, dar cel mai bine de așteptat poate va ploua mai întâi ca solul să fie cât de cât umezit. Prelucrarea solului nu îl recomandăm, adică să nu fie arat, afânarea să fie lejeră, până la 25-30 de cm. Aplicarea de îngrășăminte nu cred că este cazul, pământul este acum ca betonul, nici nu se poate intra cu agregatele, mai bine la primăvară de aplicat. În plus, prețul la îngrășăminte a crescut destul de mult, dar este și o parte bună în acest context. Ne vom aminti de culturile agricole fabacee care fixează bine azotul, în cultura de câmp vom ține cont de asolament. Primii doi ani va fi mai greu, pentru că e mai ușor să stropești și cumva ai uitat de buruieni și nu prea ai de gândit. Pentru a preveni pătarea neagră, recomandăm acum în uscat, cât vița de vie a rămas fără frunze și la primăvară, când e perioada de tăiat, să se aplice tratament cu cupru, chiar cu o concentrație mai mare decât în vegetație, convențional în loc de 5 kg să se utilizeze 10 kg, dublu sau cu o tonă de apă pe o suprafațaă de circa 3 ha, ar fi de ajuns” a coinchis Sergiu Tutovan.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!