Агроменеджмент

Tratamente de iarnă în livezi: Când și cum le aplicăm corect

Автор: AgroExpert
tratamente iarna livezi - agroexpert.md

Pomii și arbuștii dezvoltă un număr mai mare de boli și dăunători, deoarece sunt plante perene și cresc în aceeași arie de pământ o perioadă lungă de timp. Din acest motiv este important să luăm măsuri pentru a-i proteja.

În primul rând, protecția începe chiar cu materialul săditor pe care îl cumpăram pentru plantare. Acesta trebuie să fie liber de viroze, scrie cultivaprofitabil.

De ce facem tratamente de iarnă în livezi

Tratamentele de iarnă sunt în general mult utilizate întrucât au un spectru larg (distrug un număr mare de boli și dăunători), substanțele se folosesc în concentrații mari și ajung mai ușor pe organele multianuale întrucât pomii sunt desfrunziți.

În pomicultura clasică (cel puțin la măr, păr și prun) s-au folosit două tratamente de iarnă la un interval de minimum 30 de zile unul de altul. Cu toate acestea, în prezent, se preferă realizarea unui singur tratament înainte de reluarea vegetației.

Când se fac tratamentele în livezi iarna?

Pentru a fi cât mai eficiente, tratamentele chimice de iarnă se fac doar pe timp frumos (temperaturi pozitive, fără vânt, după uscarea pomilor de rouă, de chiciură, de polei). Tratamentele fungicide pentru combaterea bolilor, precum monilioza, făinarea etc. se pot efectua în timpul iernii, în special înainte ca pomii să intre în stadiul de repaus complet.

Se utilizează un volum de cel puțin 1.200-1.500 l soluție pentru a îmbăia toate organele aeriene.

Tratamente la măr și păr

La măr și păr, tratamentul de iarnă se face pentru combaterea: păduchelui din San Jose, altor păduchi țestoși, ouă de afide, de păianjeni și unele boli.

De asemenea, se combate făinarea, bolile de scoarță, rapănul și altele.

La reluarea vegetației când 10-15% din mugurii floriferi sunt la începutul dezmuguritului, tratamentul se aplică pentru combaterea gărgăriței florilor de măr și făinării.

Tratamente la sâmburoase

La sâmburoase (prun, cais, piersic, cireș și vișin), tratamentul se face pentru combaterea: păduchelui din San Jose, altor păduchi țestoși, ouă de defoliatori, de afide, de acarieni.

La dezmugurire se fac tratamente pentru combaterea moniliozelor și a bășicării frunzelor și alte boli. Acestea se fac cu zeamă bordeleză în concentrație de 1-1,5%. 

În același timp se fac tratamente și la gutui pentru combaterea moniliozei florilor.

Pentru a fi mai eficiente tratamentele, specialiștii recomandă să facem înainte și tăierile de rodire și întinerire a coroanelor. Vom îndepărta astfel ramurile rupte, bolnave sau organele atacate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!