Агроменеджмент

Tratamentul anti-varroa primăvara - recomandările expertului

Автор: Fiodorov Ilinca
albine varroa - agroexpert.md

Chiar dacă am combătut eficient Varroa în toamnă, un număr de acarieni vor rămâne în cuibul familiei de albine în timpul iernii. Primăvara, acești acarieni așteaptă cu nerăbdare apariția primului puiet pentru a începe reproducerea, de aceea este important să se efectueze un tratament anti-varroa suplimentar, spune expertul Andrei Zăgăreanu.

Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) susține că este important să ținem cont că orice tratament cu produse chimice sau sintetice poate afecta negativ albinele, reducându-le durata de viață și făcându-le mai vulnerabile și mai pasive.

„Este recomandat să așteptăm perioadele cu temperaturi de cel puțin 12 grade Celsius pentru a efectua primele tratamente anti-varroa. Dacă totuși este puțin mai rece, printre preparatele recomandate se numără cele biologice, cum ar fi Acidul Oxalic”, punctează expertul.

Soluția de Acid Oxalic se pregătește prin adăugarea a 35-40 de grame la un litru de apă, împreună cu o lingură sau două de zahăr. Preparatul obținut se administrează între fagurii din cuibul familiei de albine în cantitate de 8 ml pe ulicioară.

„Când temperatura devine pozitivă, plăcuțele acaricide (cum ar fi Melisan, Apidez sau Fluvalidez) pot fi amplasate pentru o perioadă de 30 de zile, acoperind întreaga perioadă de puiet în familia de albine. Și în aceste cazuri recomand apicultorilor să se orienteze spre cele mai ecologice, precum ecopolul sau ecodavul”, afirmă Zăgăreanu.

Potrivit expertului, unii apicultori preferă să scoată primul puiet care apare la sfârșitul iernii pentru a elimina acarienii care au rămas și pentru a economisi resursele de hrană ale stupului.

„Trebuie să fim vigilenți pentru a evita o invazie masivă de acarieni în timpul verii și pentru a nu avea de-a face cu un număr prea mare în toamnă, pe care să nu-i putem elimina complet din familia de albine”, a conchis Andrei Zăgăreanu.

Varrooza este cea mai răspândită boală a stupului, fiind produsă de un acarian, Varroa Jacobsoni (destructor), care atacă albinele în toate fazele vieții.

Aceasta slăbește sistemul imunitar al albinelor și, atunci când este netratat, duce la pierderea coloniilor de albine; Infestarea coloniilor are loc treptat, pe o perioadă de 2-3 ani, ducând în final la distrugerea acestora. În apicultură, lupta anti-varroa a devenit o prioritate și au fost concepute o serie de tratamente pentru a limita efectele nefaste.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!