Агроменеджмент

Vasile Șarban: ”Nu există motive de panică pentru că astfel de ani noi am mai avut și totuși producție a fost”

Condițiile climaterice din acest an au determinat prelungirea campaniei de recoltare a culturilor din grupa II. Potrivit datelor oferite de către Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, până în prezent, au fost recoltate 330 mii tone de sfeclă de zahăr, 1259,21 mln tone de porumb și 57,5 mii tone de soia.

Special pentru Agroexpert, s-a pus în discuție situația actuală cu care se confruntă agricultorii, pe de o parte nu pot recolta culturile, pe de altă parte, tot din cauza condițiilor meteo neprielnice, semănatul se pare că întâmpină impedimente de dezvoltare.

”Din păcate anul acesta, ca și anul 2019, s-a dovedit a fi unul foarte complicat pentru agricultură.Au fost recoltate 330 mii tone de sfeclă de zahăr, 1259,210 mln tone de porumb, ceea ce reprezintă 54% din prognoza recoltei din acest an și 57,5 mii tone de soia recoltată, mai mult cu 40% decât s-a prognozat.Dacă vorbim despre culturile de toamnă, grâul, orzul  și rapița de toamnă, pe unele terenuri, din cauza secetei, este imposibil de a intra cu tehnica agricolă, dacă e să vorbim de condițiile pregătirii solului pentru însămânțare. În timp ce în unele zone ale ţării ploile au încurcat socotelile privind recoltatul la porumb şi la floarea-soarelui, în altele lipsa precipitațiilor din această toamnă, a făcut ca germinarea şi răsăritul culturilor de grâu să fie întârziate şi culturile să fie neuniforme. Avem și semănături care încă nu au încolțit. Dar nu există motive de panică pentru că astfel de ani noi am mai avut și totuși producție a fost. Depinde foarte mult de precipitațiile care vor cădea sub formă de zăpadă, în această iarnă” a subliniat Vasile Șarban.

O altă problemă serioasă care va limita în noul an cantitatea şi calitatea producţiei agricole reprezintă creșterea prețului la îngrăşăminte, fermierii fiind deja îngrijoraţi că nu vor avea suficiente îngrăşăminte la primăvară, deoarece și atunci este nevoie de o cantitate destulă de fertilizanți. Totuși secretarul de stat de la MAIA susține că se vor găsi soluții accesibile pentru fermierii din Moldova.

”Europa a fost lovită de criza gazelor naturale, care a forţat mai multe fabrici producătoare de îngrăşăminte pe bază de azot să limiteze sau să oprească producţia, totodată și Federația Rusă a scumpit de două sau chiar trei ori prețul la îngrășăminte. Dar nu trebuie să fim pesimiști. Ca și politică de stat pe partea vegetală, noi promovăm implementarea sistemelor conservative de lucrare a solului, aplicarea îngrăşămintelor verzi, dar și  depozitarea şi aplicarea gunoiului de grajd” a menționat Vasile Șarban.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!