Агроменеджмент

Zinaida Plămădeală deschide uși către piețele de export. Cum a obținut certificatele GLOBALG.A.P și GRASP

Автор: Lidia Danila

Zinaida Plămădeală este administratoarea cooperativei Berries Group, iar recent a devenit primul producător de căpșune din Republica Moldova care a obținut certificările GLOBALG.A.P și GRASP. Pentru antreprenoare, aceste certificate sunt o opțiune obligatorie pentru a accesa piețe mai mari, precum cele din Uniunea Europeană, unde prețurile sunt superioare și există oportunități de extindere a afacerii.

„Obținerea certificatelor GLOBALG.A.P. și GRASP a fost nu o dorință, ci o necesitate. Aspir să accesez alte piețe. Totuși, ca să ajung acolo este nevoie de anumite cerințe care sunt validate prin aceste certificări. Am înțeles că certificatele reprezintă o opțiune pentru a-mi dezvolta afacerea, totuși nu e garantat că cineva o să mă aștepte cu brațele deschise în Uniunea Europeană sau pe altă piață”, a relatat administratoarea cooperativei Berries Group, Zinaida Plămădeală.

Odată cu obținerea certificatelor GLOBALG.A.P. și GRASP, antreprenoarea are posibilitatea ca produsele sale să ajungă în rețelele mari de magazine din Republica Moldova, dar și pe piețele din UE, acolo unde, spune ea, prețurile sunt mai mari.

„Dacă până acum vindeam căpșunile doar pe piața tradițională, la vrac, acum pot să ajung în magazine precum Lidl și Kaufland. Anterior, un vector principal al exporturilor de la începutul activității noastre erau țările CSI. Vom încerca să evităm această direcție și ne vom axa pe exportul în țările UE. În primul rând, vom începe cu piața României, apoi Cehia, Polonia. Îmi doresc prețuri mai mari odată ce vom vinde în Uniunea Europeană. Deja am discutat cu partenerii noștri potențiali și le-am spus despre certificatele pe care le-am obținut”, precizează femeia.  

Zinaida Plămădeală a menționat că pentru a obține aceste certificate a fost necesar să respecte peste 180 de cerințe.

„E destul de strict. Sunt niște cerințe obligatorii, conform legislației noastre a Republicii Moldova, iar în Uniunea Europeană, pe alocuri, există rigori mai stricte decât la noi”, a afirmat antreprenoarea.

În acest context, producătoarea de căpșuni a mai adăugat că este necesar să te conformezi regulilor, căci e un standard voluntar. Inspectorul nu vine forțat, iar dacă îl chemi trebuie să fii conștient că dacă nu respecți, atunci vei cheltui bani în zadar. 

Producătoarea și-a amintit de provocările cu care s-a confruntat pentru a obține certificarea. Printre acestea au fost legislația autohtonă, forța de muncă și calitatea produsului.

„Registrele moldovenești care nu-s omologate cu cele europene sunt un impediment, iar forța de muncă trebuie instruită să se conformeze. Totodată, trebuie să răspunzi de calitatea produsului finit, de la ambalare și până la livrare”, susține Zinaida Plămădeală.

Femeia declară că are vreo 15 angajați permanenți și de peste 100 de sezonieri. Ca în orice activitate agricolă sunt agronomi, persoane care aplică produsul de uz fitosanitar, cei care tratează câmpurile, recoltează și vând. 

„Ne axăm pe găsirea de noi soiuri care să fie adaptate pentru piața noastră și pentru cea de export, întrucât căpșunile trebuie să fie rezistente la transportare și cu gust bun. Deci, punem accent mai mult pe roadă ca să avem un produs competitiv și bine vândut peste hotare țării”, a  comunicat administratoarea cooperativei Berries Group, Zinaida Plămădeală.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!