Растениеводство

Cultivarea cânepei: Diferențele între cea industrială și cea psihotropă

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Cultivarea cânepei: Diferențele între cea industrială și cea psihotropă - agroexpert.md

Interesul crescut față de canabisul industrial se datorează multiplelor utilizări pe care le are această plantă. Canabisul industrial se referă la soiurile care sunt cultivate exclusiv pentru utilizări non-psihoactive, în special pentru fibre, semințe și subproduse.

Iată câteva dintre utilizările principale ale canabisului industrial menționate de expertul Iurie Rija:

  • Fibre textile: Planta de canabis industrial furnizează fibre lungi și rezistente, Aceste fibre sunt folosite pentru producerea de materiale textile, haine, cordaje, hârtie și alte produse. Un ha de cânepă este echivalentul a patru hectare de pădure, atunci când vorbim de celuloza utilizată la producerea hârtiei. Perioada de vegetație a cânepii este de circa 100 de zile, ceea ce nu se compară cu timpul necesar pentru a planta și obține celuloză de la copacii unei păduri.
  • Semințe: Semințele de canabis sunt bogate în nutrienți și uleiuri esențiale. Ele sunt utilizate în alimentație umană și animală, oferind proteine, acizi grași omega-3 și omega-6, vitamine și minerale.
  • Uleiuri esențiale: Unele soiuri de canabis industrial sunt cultivate pentru conținutul lor ridicat de uleiuri esențiale. Aceste uleiuri sunt extrase și folosite în diverse produse, cum ar fi uleiurile esențiale, produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală.
  • Biocompozite și materiale de construcții: Canabisul industrial mai este utilizat în producerea de materiale biocompozite, cum ar fi plăcile din cânepă, care pot fi folosite în construcții și înlocuiesc în unele cazuri materialele convenționale. Mai mult ca atât, acest material de construcție este mai durabil în comparație cu majoritatea metodelor de construcție utilizate în prezent. Avantajul e determinat de greutatea mai redusă, rezistența la mucegai, gradul înalt de absorbție a căldurii. Există trei produse principale pe bază de cânepă utilizate în construcții: beton din var și cânepă („hempcret”), lână de cânepă și izolație din panouri fibrolemnoase. 

„În vara anului 2023 în R. Moldova a fost importat pentru prima dată un lot de cânepă industrială utilizat la construcția unei case de vacanță în raionul Ștefan-Vodă, în Parcul Național „Nistrul de Jos””, susține expertul.

  • Combustibil verde: Plantele de canabis industrial mai pot fi utilizate pentru producerea de biocombustibili, cum ar fi biodieselul, care oferă o alternativă sustenabilă la combustibilii fosili.

Specia Canabis Sativa sau Cânepa Industrială  este utilizată strict în scopuri industriale, și ea nu poate produce efecte psihotrope (spre deosebire de specia Canabis Indica). Conținutul substanței cu efecte psihoactive tetrahydrocannabinol (THC) este până la de 0,3%, ce este de 60 până la 100 ori mai puțin decât în cazul canabisului utilizat în scopuri psihotrope.

Cânepa autorizată (Cannabis sativa Linn) este o specie din familia Cannabaceae, iar din considerentul nivelului de THC scăzut, este autorizată de dispozițiile politicii agricole comune (PAC). Există 75 de soiuri diferite de cânepă înregistrate în catalogul UE, care nu sunt utilizate pentru a produce stupefiante.

La fel, diferențele vizibile morfologice între specia Sativa (industrială) și Indica (psihotropă) determină o identificare și diferențiere ușoară, iar riscul precum că sub pretextul acestei plante să fie cultivate alte specii cu efecte psihotrope este redus la minim, mai spune expertul.

Astfel, specia Sativa este înaltă și ramificată lejer cu frunze înguste. Pentru a face față verilor lungi, fierbinți și umede, plantele sativa s-au adaptat crescând înalte, cu spațiu internodal mai mare, muguri subțiri și frunze mai înguste.  Specia cu efecte psihotrope Indica este mai scundă, cu o formă conică și frunze mai late. Specia dată a dezvoltat perioade de înflorire mai scurte și frunze și muguri mai denși.

În general, mugurii sativa sunt mai ușori, mai lungi, mai subțiri și mai pufoși. Este posibil ca o pungă de muguri sativa să arate de parcă ar conține mult mai mult material din cauza lipsei de densitate. În schimb, mugurii indica sunt, de obicei, mult mai compacți și mai fermi.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!