Musculița frunzelor de prun este un dăunător ce atacă prunul japonez, caisul, piersicul și câteva soiuri de prun european (President). Larvele sunt viermi mici, fără picioare, de culoare portocalie, ajungând la maturitate în 2-3 săptămâni. Acestea se dezvoltă în interiorul galelor formate în partea centrală a frunzei. Insecta iernează în stadiul de pupă în sol.
Prima generație de adulți apare în aprilie, iar după împerechere femelele depun ouăle în pliurile (cutele) de pe partea superioară a frunzelor tinere, în curs de dezvoltare. Larvele se dezvoltă în interiorul galelor formate în frunze. Informațiile se conțin în manualul tehnologic Producerea Prunelor, în capitolul 12 elaborat de Braghiș Alexandra.
În luna mai prinde să se observe semnele atacului pe frunze de prun japonez, cais (frunzele formează gale). În interiorul galelor se observă larvele portocalii, iar galele se observă ușor pe partea inferioară a frunzei. La atac puternic masa foliară este mult diminuată.
Întreaga plantă se afectează grav încă de la pornirea în vegetație.
Prevenire și combatere
Zborul musculiței poate să se suprapună cu perioada înfloritului, când este interzis de a efectua tratamente chimice. Aplicarea insecticidelor se recomandă pentru a combate adulții în perioada zborului și depunerii ouălelor, deoarece dacă galele sau format și larvele sunt protejate de acestea combaterea este imposibilă. Preparatele se vor aplica în momentul zborului adulților și depunerea ouălelor.
Eficiente sunt produsele de uz fitosanitar ce conțin următoarele substanțe active: fenoxicarb (ex. Insegar 25 WG), cipermetrin+clorpirifos (ex. Clorpirivit, EC, Energy 530 EC, etc.). Primul tratament se efectuează la 70% petale scuturate. Tratamentele se fac la interval de 7-14 zile, alternând produse cu substanțe active diferite.