Растениеводство

Scurtarea pomilor fructiferi după plantare: Ce tăieri se aplică

Автор: AgroExpert
Pomii fructiferi, după ce îi plantăm în toamnă, este bine să ne asigurăm că au forța necesară să treacă peste iarnă. Totuși, specialiștii ne recomandă ca imediat după plantare, fie după cea de primăvară sau de toamnă, să aplicăm o serie de tăieri.  De ce s

Pomii fructiferi, după ce îi plantăm în toamnă, este bine să ne asigurăm că au forța necesară să treacă peste iarnă. Totuși, specialiștii ne recomandă ca imediat după plantare, fie după cea de primăvară sau de toamnă, să aplicăm o serie de tăieri.

De ce se face acest lucru? Pomul, dacă este lăsat așa, va dirija seva sa către mugurii din partea superioară a ramurii.

Tăierea trebuie însă făcută deasupra unor ochi viabili (care nu au pornit în vegetație mai devreme sau care nu au fost rupți). Dacă avem deja muguri porniți, ca niște țepi, aceia nu vor face muguri vegetativi, conform canalului Pomicola Nalbant.

Ori scurtăm dedesubtul acestor țepi, ca sub tăietură să rămână mugurii viabili, ori trecem de zona cu muguri deja porniți, și cel mai probabil vom avea mai sus muguri în devenire.

În cazul în care au fost plantați pomi sub formă de vargă, aceștia se scurtează la 75-110 cm sau, după caz, la lungimi mai mici. Cu cât numărul șarpantelor din primul etaj e mai mare, cu atât înălțimea e mai mare (de exemplu, la prun 4 șarpante – 95 cm, 3 șarpante – 85 cm).

Așadar, nu uitați că pomul căruia i-au fost orbiți din timp mugurii inutili se va dezvolta mult mai bine față de unul la care nu s-a aplicat această scurtare.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!