Растениеводство

Sfaturi pentru pregătirea cultivării roșiilor în spații protejate

Автор: AgroExpert
pregătire cultivare roșii spațiu protejat - agroexpert.md

Un randament bun nu înseamnă doar recolte sănătoase și bogate. Pe lângă calitatea și cantitatea recoltelor, o producție de succes este caracterizată și de profitabilitate continuă, inclusiv în extrasezon. În ceea ce privește cultura de tomate în solarii, se pot obține producții de 40-50 t/ha în ciclul scurt și de 55-70 t/ha în ciclul prelungit.

Pentru un randament bun la cultura de tomate descoperă cele 4 aspecte - cheie. 

Amplasarea corectă a serelor și solariilor

Dacă iți dorești să înființezi tomate în solarii sau sere, primul lucru de luat în considerare este modul de amplasare a spațiilor protejate. 

  • Alege un teren plan, cu orientare către Sud sau Sud-est;
  • Amplasează sera sau solarul într-o zona neocupat de clădiri sau alte construcții, pentru a evita umbrirea spațiului;
  • Asigură-te că spațiul protejat nu va fi situat pe direcția vânturilor dominante;
  • Dacă urmează să construiești o seră, verifică nivelul apei freatice. Aceasta trebuie să fie la o adâncime de 1,5-2 m;
  • Evaluează calitatea solului și alege unul fertil. Dacă este necesar, aplică tratamente de fertilizare potrivite speciei, conform recomandărilor specialiștilor;
  • Amplasează spațiul protejat într-o zonă racordată la energie electrică, apă și energie termică, în vecinătatea căilor de comunicații, pentru facilitarea transportului.

Importanța pregătirii serei sau a solariului

Este esențial să alegi materiale de calitate superioară, astfel încât acestea să fie rezistente la condiții meteo nefavorabile (vânturi puternice, căderi de zăpadă). De asemenea, construcția trebuie realizată în așa fel încât să permită mecanizarea lucrărilor agrotehnice. 

În cazul folosirii unui schelet deja construit, este necesară repararea și consolidarea acestuia, îndepărtarea elementelor ascuțite și întinderea sârmei sau înlocuirea ei. 

Dezinfectarea

Înainte de înființarea culturii, lucrările de dezinfecție a solului (la suprafață și la adâncime de 30-35 cm) și scheletului sunt absolut necesare pentru a combate agenții patogeni și dăunătorii. Este recomandată dezinfectarea termică (cu abur, la 105-110°C) și chimică, folosind produse fitosanitare și echipamente specifice. 

Lucrări ale solului

Pe lângă dezinfecția solului, acesta trebuie pregătit pentru plantare prin mai multe lucrări.

Pentru o dezinfecție eficientă, este necesară afânarea solului, la 40-45 cm adâncime. Este recomandată, de asemenea, îndepărtarea resturilor vegetale, evacuarea apei acumulate, nivelarea solului și modelarea solului sub formă de benzi, pentru facilitarea mecanizării.    

Crearea condițiilor optime de mediu

În cazul tomatelor timpurii, în perioada plantației, temperatura în aer trebuie să fie de 18-20°C, iar în sol de 12-14°C. Până la fructificare, sunt necesare temperaturi de 20-22°C în aer și 14-16°C în sol. În perioada fructificării, temperaturile trebuie să fie de 22-25°C în aer și 18-22°C în sol (2). Astfel, este necesară închiderea spațiului protejat în sezonul rece sau în zilele răcoroase și aerisirea în zilele însorite, pentru controlul temperaturii. 

Vara, solariile trebuie umbrite, iar geamurile de pe acoperiș trebuie acoperite cu un strat de cretă. În sezonul rece, materialele de acoperire trebuie să fie transparente. Umiditatea aerului și solului sunt alte aspecte importante pentru asigurarea condițiilor optime de mediu. 

Efectuarea corectă a lucrărilor agrofitotehnice

Lucrările agrofitotehnice de întreținere efectuate corect reprezintă un alt aspect important în vederea obținerii unei producții cu randament bun.

  • Copilirea este una dintre cele mai importante lucrări pentru culturile din spațiile protejate. Aceasta se realizează atunci când lăstarii au 4-5 cm lungime.
  • Irigarea corectă se efectuează pe rigole sau prin aspersie. În ciclul scurt, norma de irigare este de 4.000 m3/ha (10-12 udari), iar în ciclul lung, de 5.500-6.000 m3/ha (15-20 de irigări) (2,3).
  • Fertilizarea trebuie efectuată în funcție de elementele nutritive prezente deja în sol și de tipul sistemului de cultură (ciclu scurt sau lung). 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!