В Молдове

Analiză | Cum se asigură pâinea pentru întreaga populație a R. Moldova

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Cum se asigură pâinea pentru întreaga populație a R. Moldova - agroexpert.md

Pentru a hrăni întreaga populație a Republicii Moldova, este nevoie de aproximativ 275.000 de tone de pâine anual. Aceasta este cantitatea necesară pentru a susține consumul zilnic de pâine, iar procesul implică mai multe etape și actori importanți: agricultori, morari, brutari, transportatori, retaileri și, în final, consumatorii. Iată cum funcționează acest lanț complex și de ce este important pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre, într-o analiză realizată de expertul în agro-market Iurie Rija

Estimarea necesarului de pâine și făină

Populația estimată: 3.020.819 persoane. Consumul zilnic de pâine per persoană: Aproximativ 250 g, echivalent cu un mic dejun sau prânz tipic pentru mulți dintre noi. Consum anual per persoană: 91,25 kg de pâine, ceea ce înseamnă că o familie de 4 persoane consumă în medie 365 kg de pâine pe an. 

De unde provine pâinea noastră? 

Pentru a produce pâinea de care avem nevoie, agricultorii trebuie să cultive suficient grâu. Din analiza efectuată de Iurie Rija, necesarul de grâu este 220.051 tone anual. În Moldova, terenurile agricole cultivate cu grâu acoperă o bună parte din această cerere, însă o parte este și importată, în special în ani secetoși.

Odată recoltat, grâul ajunge la mori, unde este transformat în făină. Din 100 kg de grâu se obțin aproximativ 78 kg de făină. Necesarul de făină fiind de 172.239 tone anual pentru a acoperi cererea internă. 

Din făină, brutarii produc diverse sortimente de pâine, de la franzelă albă la pâine neagră și integrală. Astfel, un kg de făină produce aproximativ 1,6 kg de pâine, necesarul total de pâine fiind 275.583 tone anual. Această pâine ajunge apoi la consumatori prin intermediul retailerilor, piețelor și magazinelor locale.

Importanța lanțului logistic și a transportului

„Depozitarea grâului și făinii este crucială pentru a asigura stocuri suficiente, în special în perioadele de sărbători sau în cazul unor întreruperi ale aprovizionării. Transportul rapid și eficient către mori, brutării și punctele de vânzare contribuie la menținerea prețurilor accesibile și a calității produsului final”, punctează Iurie Rija.

Impactul asupra economiei și securității alimentare

„Agricultorii sunt primii care beneficiază de o cerere constantă de grâu, influențând direct prețurile pe piață și veniturile lor anuale. Morarii și brutarii au o responsabilitate majoră în menținerea calității produselor, influențând astfel fidelitatea consumatorilor. Retailerii și angrosiștii sunt cei care decid prețul final, în funcție de costurile de producție, transport și depozitare.

 

Consumul moderat de 250 g de pâine per persoană pe zi poate părea mic, dar se traduce prin aproape 91 kg pe an per persoană. Republica Moldova are nevoie de aproximativ 220.000 de tone de grâu anual pentru a susține acest consum, ceea ce înseamnă că susținerea producției interne de grâu este esențială pentru securitatea alimentară a țării. Fermierii, brutarii și retailerii trebuie să colaboreze pentru a asigura un lanț de aprovizionare eficient și stabil.

 

Cum ne putem asigura că toți acești pași funcționează armonios? Colaborarea și comunicarea între toți actorii implicați - de la agricultori la retaileri - este cheia pentru a menține piața de pâine stabilă și accesibilă”, a conchis expertul.

În luna octombrie 2024, Republica Moldova a exportat 4.497.732 kg de făină de grâu și 90.346.650 kg de grâu.

Pentru 2023, proporția era de 31.479 de tone de făină importată contra 24.676de tone de făină exportată. În anul 2021 discrepanța era și mai mare, importurile depășeau de 10,4 ori exporturile –22.813 t contra 2.185 t.

Și prețul mediu la import de făină în 2023 (6,56 lei/kg) depășea cu 25 % prețul de export (5,27 lei/kg). Situația dată se observă pe ani continuu.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!