Партнерские материалы

Ananie Peșteanu: Pomicultorii care îngrijesc corect livezile, vor avea roadă bogată

Expert: Анание Пештяну

Începutul  primăverii, pentru pomicultori este sinonim cu pornirea în vegetație a pomilor din livadă. Acesta este și momentul în care pomii fructiferi sunt vulnerabili în fața principalilor agenți patogeni. Am discutat cu Ananie Peșteanu, conferenţiar universitar, de la Facultatea Horticultură a Universităţii Agrare din Moldova, pentru a afla ce lucrări de primăvară nu mai pot fi amânate pentru a preveni apariția unor boli la pomi, dar și pentru a le garanta o dezvoltare firească.

Începe o perioadă importantă pentru pomicultorii care își pregătesc livezile și au de făcut anumite lucrări de sezon, necesare nu numai ca să își sporească producția, dar și să obțină o calitate superioară a fructelor. Potrivit specialistului, pomicultorii continuă tăierile de rodire, prin care se proporționează ramurile de rod și totodată se îndepărtează ramurile rupte sau uscate.

”Chiar acum sunt într-o livadă, pot să vă spun că se continuă tăierea la speciile sâmburoase, în special la prun, cireșul, vișinul, în zona de sud și de centru, și la piersic. Cei care nu au finalizat tăierile la măr, o fac acum, îndeosebi la nordul țării. Este important de știut că tehnicile de tăiere diferă în funcție de speciile și de soiurile pomilor. De asemenea, o tăietură corect executată cu foarfeca se face astfel: lama tăietoare să fie înspre trunchi, iar lama contratăietoare spre porțiunea care cade” a menționat Ananie Peșteanu.

Expertul ne-a mai spus că nu se recomandă tăierile în faza de înmugurire, pentru că seva acumulată pe timpul iernii va migra spre mugurii de la capăt, iar pomul va pierde astfel substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea sa și a rodului. Totodată a accentuat importanța aplicării tratamentelor fitosanitare.

”Stropirea pomilor este una dintre cele mai importante lucrări pentru a avea o livadă sănătoasă și roditoare. Bolile și dăunătorii pot reduce cantitatea recoltei, dar și calitatea.De aceea, este bine să se ia din timp măsuri de prevenție împotriva agenților patogeni. Pentru acarieni, se folosește tratarea cu ulei - parafin oil, dar nu este încă temperatura adecvată. Deși la păr ar fi trebuit să fie aplicat acest tratament, însă din motiv că nu avem temperaturi mici, se va face când vom avea 8-10 grade. Sunt unele produse care pot fi utilizate numai la temperatura indicată pentru a avea efect. Pentru cais, la sud, care este în floarea mugurilor, trebuie de stropit cu produse pe bază de cupru” a explicat specialistul Ananie Peșteanu.

Erbicidarea în livadă este o etapă de îngrijire a pomilor pe care pomicultorii trebuie să o efectueze atent, să se țină cont de pomii plantați și de tipul de buruieni care cresc. Acestea trebuie îndepărtate pentru că se hrănesc cu substanțele nutritive din sol, sărăcind astfel necesarul de minerale al pomilor.

”Dacă erbicidarea nu s-a făcut toamna, atunci se face  primavara devreme, iar substanțele folosite trebuie să protejeze pomii, în special pe cei mai sensibili, așa cum sunt prunul, caisul sau gutuiul. Văruirea pomilor primăvara este cel mai ieftin tratament. Este unul dezinfectant care ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței, distruge ouăle de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. De asemenea, trebuie de afânat solul și de administrat îngrășămintele, care au ca scop completarea substanțelor nutritive din sol necesare pomilor.Pomicultorii care nu sar peste nicio etapa în îngrijirea livezii lor se bucura de o recoltă mai bogată și superioară din punct de vedere calitativ” a coinchis Ananie Peșteanu.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!