Репортажи

Andrei Pîslari: Mierea este ”Aur dulce” pentru noi și toți consumatorii care înțeleg valoarea ei

Expert: Ион Максим

Andrei și Svetlana Pîslari sunt un cuplu pentru care apicultura este o pasiune, din care s-a născut și o afacere. Tinerii au în prezent o prisacă situată în raionul Ștefan Vodă, satul Alava, o zonă pitorească unde albinile din cele 300 de stupi culeg ”Aur Dulce”, căci anume așa numesc ei mierea.

Andrei Pîslari ne-a povestit că era obișnuit cu munca în prisacă încă din copilărie, pentru că în curtea casei părintești, a avut mereu câțiva stupi de care îngrijea împreună cu tatăl său, cu mare plăcere.

”În timpul verii deseori toată munca în mica prisacă rămânea pe seama mea, tatăl fiind polițist de profesie era mai mereu ocupat cu serviciul. Apicultura a fost mereu o pasiune a mea, un hobby de la care mă încărcam cu energie, dar nu m-am gândit că voi dezvolta o afacere în acest sens. Între timp am absolvit cu succes Colegiul de Medicină și am început studiile la USMF, dar paralel am activat și în alte domenii” ne-a mărturisit Andrei Pîslari.

Astfel, cu pasiunea pentru apicultură și cu susținerea familiei, în anul 2010 împreună cu Svetlana, soția sa, a făcut primul pas în inițierea afacerii în domeniul apicol. Au avut anumite dificultăți pe parcursul anilor de când au pornit pe această cale, însă împreună au depășit toate barierile și chiar au ambiții mari în domeniul apicol.

”Svetlana, soția știind cât de mult mă regăsesc, m-a susținut cu mare drag și așa am procurat primii 20 de stupi pe care ulterior i-am populat cu albini. Ne-am asumat toate riscurile, responsabilitățile și investițiile care urma să le facem. Începutul în apicultură e anevoios, ca și în alte afaceri cred, investițiile sunt enorme, dar primul profit îl poți obține abia peste ani buni.Pentru a avea succes este nevoie de cunoștințe și experiență, deoarece albina e un organism viu și fiecare familie din stup se dezvoltă diferit.Am participat la numeroase instruiri organizate de Asociațiile Apicultorilor din țară și de peste hotare. La fel de important este scopul care îl ai în legatură cu afacerea, viziunea pe termen lung și nu în ultimul rând, resursele financiare pe care ești dispus să le investești. În primii 5 ani toate veniturile și economiile care le obțineam la serviciul de bază care îl aveam împreuna cu soția mea, investeam totul în  apicultură ca să ne putem mări prisaca. Multe lucruri ni le-am refuzat, fiind un cuplu tânăr, cum ar fi distracțiile sau odihna la mare, pentru că aveam un scop și o mare dorință de a reuși” a menționat Andrei Pîslari.

Tinerii au participat la Programul ”Start pentru tineri” de la ODIMM, dar totodată și în cadrul proiectului USAID /APM, obținând 80 de stupi verticali.

”Am beneficiat și de finanțări din partea statului prin programe ce ofera suport în afaceri, fapt ce ne-a ajutat foarte mult. Apicultura este afacerea de familie, o dezvoltăm împreună cu soția, mă bucur și mă mândresc că și Svetlana împărtășește dragostea pentru albine. Prisaca număra peste 300 de stupi în prezent, dar ne dorim să ajungem la 500 de stupi în decurs de doi ani.”

Faptul că prisaca este situată în raionul Ștefan Vodă, satul Alava, în zone pitorești din pădure, ferite de aglomerație, asigură toate condițiile pentru a putea colecta o miere de calitate.

”Producem 3 tipuri de miere, miere polifloră, miere de salcâm și miere de tei.Pentru a obține o miere de tei veritabilă, mergem cu albinuțele în păstoral în raionul Călărași, în Codrii Moldovei.Dacă avem un an roditor și dezvoltarea albinelor ne permite, colectăm și miere de rapiță, și miere de mană, deoarece avem o zona melifera bogată.De asemenea colectăm  polen și propolis care este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și este la mare căutare. Ceara din căpăceală o prelucram și producem din ea lumânări care au o aromă îmbietătoare de ceară naturală” a spus Svetlana.

Tinerii apicultori sunt atenți la detalii, mai ales la cele care asigură igiena și criteriile care garantează un produs de calitate.

 ”Acordăm o atenție sporită igienei în prisaca noastră, începând de la ustensilele apicole cu care lucrăm, calitatea ramelor și a fagurilor pe care îi reînnoim anual să nu avem faguri negri care pot fi surse de îmbolnăviri la albine, și terminând cu utilajul complet automatizat din timpul extragerii mierii” a subliniat Andrei Pîslari.

”De obicei, colectăm în jur de 6 tone de miere, însă 2020 a fost un an apicol foarte dificil, din cauza secetei, producția de miere a fost de 3 ori mai scăzuta decât ne-am așteptat, familiile de albine au suferit mult din lipsa culesului din natură. Sperăm ca anul curent să fie unul mai bogat și mai roditor” ne-a povestit Svetlana.

Totuși, anul precedent a avut și un impact pozitiv asupra afacerii lor și anume faptul că au ieșit din “umbră” și au început a propune produsul direct consumatorului. Până atunci vindeau mierea doar angro, la câțiva intermediari.

”În contextul pandemiei, interesul față de produsele apicole a crescut, ceea ce ne bucură foarte mult, tot mai mulți prieteni apelau la noi pentru a procura miere de albine, și astfel a apărut  numele afacerii noastre “Aur Dulce”. Este un nume care reflecta în totalitate afacerea noastra și mierea cu adevarat este un aur al naturii care trebuie să îl valorificam. Ne străduim să aducem la cunoștință oamenilor care sunt beneficiile consumului regulat de miere și a produselor apicole pentru sănătate. Este minunat atunci când are loc legatura directă dintre producător și consumator, pe de o parte, clientul are o mai mare încredere în produsul ce îl procură, pe de altă parte, noi suntem nespus de mândri să comercializam mierea pentru care am muncit un an de zile. Pe aceasta cale le multumim tuturor clientilor nostri care ne-au sustinut printr-o cumpărătură, fără susținerea lor nu am fi rezistat ” au adăugat tinerii antreprenori.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!