Партнерские материалы

Anul 2020: Lecții de care producătorii de fructe trebuie să țină cont pentru viitor

Expert: Анание Пештяну

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili din ultima perioadă pentru producătorii de fructe din Republica Moldova: seceta, grindina și înghețurile târzii de primăvară au afectat grav producția de fructe. 

Pentru diminuarea riscurilor și asigurarea recoltelor constante și calitative doctorul în științe agricole, consultant național în domeniul pomiculturii pomicultură, Ananie Peșteanu vine cu câteva recomandări esențiale pentru producători.

Aș îndemna producătorii să înființeze plantații pomicole pe viitor în preajma surselor durabile de apă pentru a avea resurse suficiente pentru irigare. Dacă sursa de apă nu permite irigarea a câteva zeci de hectare, să se formeze plantații cu suprafețe mai mici, de 10-15 hectare, astfel încât cantitatea de apă existentă să satisfacă cerințele speciei cultivate în umiditate”, spune Ananie Peșteanu. 

Specialistul afirmă că, în anul curent, din cauza lipsei de precipitații atmosferice în perioada de vegetație vor fi înregistrate pierderi în proporție de circa 25-30% din volumul global al fructelor. În mod normal, în ani cu condiții favorabile, greutatea medie a merelor constituia 150-170 g, însă în anul de referință acest indice va fi în jur de 130 g. Dacă, în cadrul plantațiilor dotate cu sisteme de irigare, pierderile în recoltă ar fi de circa 10-15%, în cele neirigate 25-35%, iar acest lucru va influența asupra volumului de producție.

Un alt îndemn pentru producătorii de fructe este să utilizeze în plantații nu doar irigarea prin picurare, dar și cea prin aspersiune, cu ajutorul microaspersoarelor, pentru a asigura un microclimat mai prielnic în special în perioadele când decalajul de temperaturi zi/noapte este mare. 

În zilele toride când temperaturile ajung la 35 de grade, este bine ca timp de 30 minute să folosim această irigare de răcorire pentru a diminua decalajul dintre temperatură, a spori umiditatea relativă a aerului în plantație și pentru ca fructele să se dezvolte fără a fi stresate”, menționează expertul.

Pentru diminuarea efectului negativ al calamităților asupra dezvoltării pomilor şi fructelor, specialistul recomandă utilizarea regulatorilor de creștere specifici. 

Livezile superintensive ar fi perfect să fie acoperite cu plasă antigrindină, care nu doar protejează plantația de hazardul respectiv, dar creează un microclimat pentru dezvoltarea fructelor, unde temperatura poate fi cu 4-5 grade mai mică decât pe teren deschis”, mai spune Ananie Peșteanu.

Specialistul îndeamnă pomicultorii ca în cazul unor cantități suficiente de apă pentru irigare  să fie plantate livezi de măr pe portaltoiul M9 sau M26 și mai puțin pe  biotipul MM106, deoarece în cadrul acestui tip de plantații se înregistrează un coraport mai rațional între macrostructura vegetativă şi microstructura roditoare, se pot mai rațional implementa măsuri tehnologice inovative pentru eliminarea efectelor negative a hazardurilor înregistrate în ultimii ani în plantațiile pomicole.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!