Животноводство

Apicultura: Starea actuală și pregătirea pentru sezonul de iarnă

Expert: Ион Максим

Acest an s-a dovedit a fi cel mai dificil pentru apicultorii moldoveni. Din cauza intemperiilor precum înghețurile și seceta, mult a suferit recolta de miere, respectiv și prețul acesteia. Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, spune că sectorul trece printr-o situație de coșmar. În anii trecuți la culesul mierii polifloră apicultorii obțineau 50-60 kg de miere per stup, în anul curent speră la 15-20 kg.

,,Este un coșmar. Situația nu este deloc pozitivă. Culesul mierii polifloră în zona de sud și centru este foarte slab. Aproape că nici nu este. În zona de nord, din culesul la floarea-soarelui se va obține a treia parte din ceea ce a fost anii precedenți. Atunci, apicultorii obțineau 50-60 de kg de miere polifloră per stup. Anul acesta dacă vor ajunge la 15-20 kg, o să fie bine. În zona de centru a republicii unii apicultori au obținut chiar și 10 kg de miere. Însă, aceasta oricum nu acoperă cheltuielile având în vedere prețul pe care îl propun procesatorii noștri - 30 lei/kg. Un preț foarte mic, pe când unul rezonabil ar fi 40 lei/kg. Anul acesta nu sperăm să obținem venit, dar cel puțin să recuperăm anumite cheltuieli.” 

La momentul actual apicultorii se află într-o perioadă activă de pregătire pentru sezonul de iarnă. Majoritatea deja au terminat extrasul de miere și au dat start tratărilor împotriva acarianului Varroa. Începe stimularea și complectarea rezervelor. În acest context, Ion Maxim oferă un set de recomandări semnificative care vor ajuta apicultorii și îi vor feri de greșeli.

,,Familiile de albine care iernează doar pe mierea de floarea-soarelui, riscă în primăvară să aibă probleme legate de sănătate. Acestea se uzează prea devreme, din cauza că mierea de floarea-soarelui se cristalizează. Luând în considerare seceta care a pus stăpânire pe acest an, intuim că, cristalele vor fi mari și tari. Albina nu consumă cristal, ea trebuie inițial să-l dizolve și apoi să-l consume. Pentru acest lucru albina cheltuie multă energie. Astfel, recomand ca albinele să fie hrănite cu sirop de zahăr. În aceste siropuri sunt adăugate anumite componente care nu permit cristalizarea. Astfel, albina nu depune mult efort pentru a consuma și are putere de a scoate cu o generație în plus de albine.”

Acum, mulți apicultori unesc familiile slabe, deoarece nu au avut culeasă miere în volum suficient. Ion Maxim susține că ar fi binevenit ca apicultorii să adauge turte proteice în luna august. Cel tărziu până pe 10-15 septembrie. 

,,Albinele n-au reușit să acumuleze o cantitate suficientă de proteine. Turtele sunt pâinea albinei, care în primăvară o va asigura cu vitamine și energie pentru dezvoltarea și creșterea noului puiet.”

Ion Maxim spune că după extragerea mierii, a doua zi apicultorii trebuie să înceapă tratarea și complectarea cu hrană pentru rezerva de iarnă. Expertul susține că aceste procese trebuie să fie executate până la sfărșitul lunii august. După care nu se recomandă intervenirea cu anumite complectări.

Pe lângă aceste recomandări, Ion Maxim a menționat și:

,,Schimbarea ramelor. Cele care sunt vechi trebuie topite și nu ținute ani la rând, căci servesc drept sursă de infecție. Dacă nu vor executa acest lucru va apărea molia. Trebuie respectate condițiile speciale de păstrare a ramelor pentru a preveni apariția acesteia. Să fie atenți la preparatele cu care le tratează. Să nu facă exces de zel. După ce au executat prima tratare, trebuie să examenze starea lucrurilor. Oricum, se execută o tratare de control și toamna.”

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!