В Молдове

Asociația „AGROCEREALE” solicită urgent deblocarea parțială a exportului de porumb

Expert: Игорь Григорьев
porumb-de-exportat- AgroExpert.md

În urma instituirii stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, Comisia Situații Excepționale din 25 februarie a interzis exportul grâului, iar ulterior pe 27 februarie, s-a impus interdicție și pe exportarea porumbului, cât și derivatele acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării, începând cu 1 martie 2022, motivul fiind siguranța alimentară a țării în această perioadă de risc. Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE” a organizat astăzi, 28 februarie o ședință extraordinară cu membrii săi în contextul interdicției de a exporta producția agricolă de cereale. Membrii au stabilit să facă o adresare către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu, prin care să solicite deblocarea parțială a exportului, în special de porumb, pentru ca producătorii agricoli să poată executa condițiile contractelor semnate.

Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE” este o  organizație comunitară ce reprezintă peste 70% din exportatorii producției agricole de cereale, care în mare parte sunt și producători agricoli.

”Decizia Comisiei Situații Excepționale din 27 februarie 2022 prin care s-a interzis exportul cerealelor din Republica Moldova a fost una unilaterală, fără a fi consultați exportatorii şi importatorii de Produse Agricole şi Cerealiere, producătorii agricoli fiind într-o stare greu de descris. Unii abia de au reușit să recolteze porumbul și să-l pregătească pentru vânzare, cunoaștem foarte bine că în acest an, umiditatea a fost mare și majoritatea producătorilor au fost nevoiți să apeleze la serviciile uscătoriilor, care sunt extrem de puține în țara noastră. Pe lângă faptul că au investit suplimentar în roada de porumb, acum în urma acestei interdicții, prețul va scădea simțitor. Nici în prezent nu este atât de mare, prețul era între 4,10- 4,20 de lei, dar cu siguranță va fi mai mic. Astfel producătorii autohtoni primesc o lovitură grea, nu își vor putea recupera investițiile făcute, nu vor avea mijloace financiare să lucreze pământurile. În plus, să fim sinceri, în baza căror argumente s-a luat această decizie? Referitor la grâu, am acceptat ideea pentru a nu se crea panică în societate precum primăvara trecută, dar în cazul porumbului, nu găsim nicio justificare. Acea cifră pe care se bazează autoritățile și o menționează, balanța furajeră a țării noastre de 1 milion 250 mii de tone este învechită, cu 30 de ani în urmă, pe când erau mii de capete cornute, posibil, în prezent nu ne putem lăuda cu astfel de ferme, care ar necesita așa cantități uriașe de porumb. Conform estimărilor, necesitatea țării noastre este de 500 mii tone de porumb, dar cu restul ce să facem?!. În acest an, s-a estimat că roada reprezintă 3 milioane 500 mii tone de porumb, dintre care au fost exportate numai circa 800 mii tone. Capacitățile de export a Republicii Moldova pe lună reprezintă 250-300 mii tone, astfel un calcul simplu ne oferă o cifră de 1 milion 400 mii tone de porumb nevalorificat sau se va produce spirt din această cantitate de porumb?!? care sunt intențiile guvernării?” a precizat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE”.

De asemenea, nedumerirea exportatorilor, care sunt în mare parte și producători agricoli, se bazează și pe faptul că autoritățile nu s-au gândit la consecințele deciziei asupra exportatorilor, care deja aveau camioane încărcate cu cereale. Acestea staționează și în prezent cu marfa în neștiință cum să procedeze.

”Când se iau astfel de decizii, se consultă cu asociațiile de profil, noi înțelegem că ne aflăm într-o situație critică, nu este clar ce va fi în țara vecină, Ucraina, atacată militar de Rusia, dar cine va suporta costurile enorme pe care agricultorii noștri vor fi nevoiți să le îndure dacă nu își vor putea vinde producția. Unii au credite, alții abia de și-au permis să achite uscătoriile pentru a obține un porumb bun de a fi comercializat. Noi avem transporturi care staționează de câteva zile cu marfa în camioane, trebuie de soluționat cumva această situație. Cine va compensa pierderile agricultorilor în urma interdicției de a exporta? Majoritatea exportatorilor au mii de hectare în gestiune, au angajați pe care trebuie să îi plătească, acum primăvara urmează să prelucreze terenurile, de exemplu o tonă de porumb vândută generează minim 250 dolari, la un milion de tone, avem 250 milioane de dolari vărsați în sistemul valutar al țării, care ajută enorm la criza economică din țară, și așa avem o inflație galopantă, care necesită un control cât de cât. În mare parte, exportul se făcea prin Ucraina, în jur de 80-90%, practic din prima zi a războiului totul s-a blocat. Prin urmare, vom solicita urgent deblocarea exporturilor, fie parțial, în special pentru porumb și totodată vom cere ajutorul autorităților de a ne facilita exporturile prin România, prin județele Galați, Constanța, atâta timp cât în Ucraina situația este incertă” a declarat Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!