Boris Boincean: ”Dacă este umiditate, sperăm că va fi și roadă bogată în acest an”

В Молдове

Ce-i prea mult, strică, spune o vorbă veche din popor. Ploile abundente și dese din ultima perioadă ar putea cauza probleme la calitatea cerealelor, dacă precipitațiile vor continua pe parcursul lunii iunie, susține profesorul cercetător Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole.

În schimb, expertul consideră ca ploile din aceste săptămâni vor avea efecte benefice pentru recoltele de toamnă.

”Dacă este umiditate, sperăm că va fi și roadă bogată. Desigur există anumite probleme, de exemplu, acolo unde terenurile au fost fertilizate intens, există pericol de pătulire și vânturile care au fost și-au lăsat amprenta.Astfel recoltarea va fi mai dificilă, dar la porumb, având o vegetație mai lentă, acum este cam gălbui, adică temperaturile scăzute și excesul de umezeală influențează într-o oarecare măsură creșterea și dezvoltarea porumbului. Totodată și grâul, nu se va dezvolta normal, nu se va putea coace corect fiind în umezeală, fără căldura soarelui. Ca să crească firesc, ieșind din perioada vegetației, grâul are nevoie de temperaturi mai ridicate pentru formarea spicului. Pentru această etapă, trebuie soare. Dacă ploile se vor prelungi, spicul de grâu nu se va forma sau ar putea fi afectat” a menționat Boris Boincean.

Pe de altă parte, expertul susține că ploile din ultima perioadă, au îmburuienat foarte mult câmpurile, buruienile au crescut bine între timp, având condițiile favorabile pentru dezvoltare.

”Buruienile au crescut foarte bine, au fost create condițiile de dezvoltare, în funcție de specia lor, acestea au fost favorizate să răsară și să se dezvolte destul de mult. Imediat cum se va îmbunătăți timpul, va trebui de aplicat anumite măsuri pentru a le eradica din culturile cerealiere, fie pe cale mecanică, fie pe cale chimică. Nu va fi târziu, vor fi dezrădăcinate, cu ele există posibilități de ne lupta, mai greu este cu natura, cu care trebuie să ne împăcăm, nu putem schimba mare lucru. Sperăm că umezeala va oferi totuși roadă bună în acest an, cu ajutorul soarelui” a declarat expertul în științe agricole, Boris Boincean.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку