В Молдове

Expert: Importul de semințe de floarea-soarelui întâmpină obstacole birocratice

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
Expert: Importul de semințe de floarea-soarelui întâmpină obstacole birocratice - agroexpert.md

În luna aprilie 2024, Republica Moldova se confruntă cu o situație tensionată în ceea ce privește stocul rămas de semințe de floarea-soarelui. Cu o cantitate minimă de aproximativ 50 de mii de tone, țara se află în fața unei potențiale crize, pe fondul dificultăților birocratice care întârzie demararea procesului de import, iar uzina de producere de ulei din Bălți până în prezent nu și-a preluat activitatea. De această părere este expertul în agro-market, Iurie Rija.

Motivul principal invocat de Iurie Rija constă în faptul că procedura de licențiere este una corectă pe hârtie, dar greu de aplicat în practică. În primul rând, acest lucru se datorează necesității de a identifica și a contracta exportatorii înainte de obținerea licenței. Apoi, procesul continuă cu depunerea cererii pentru acordarea licenței, urmată de o perioadă de așteptare al întrunirii Comisiei de Licențiere, care are la dispoziție un termen de 10 zile lucrătoare sau 2 săptămâni obișnuite.

„În acest interval, exportatorul din Ucraina poate găsi alte posibilități de vânzare a mărfii, în special în contextul unei cereri active pentru semințe de floarea soarelui în Ucraina. Această întârziere poate fi de până la 2- 3 săptămâni, ceea ce este inacceptabil pentru mulți participanți la piață cerealieră. Mai mult ca atât, în cererea sa procesatorul trebuie să furnizeze o listă detaliată a tuturor furnizorilor, inclusiv adresele juridice, ceea ce adaugă un nivel suplimentar de complexitate a procedurii”, afirmă acesta.

Expertul punctează că în portofoliul de clienți a procesatorului figurează în prezent de la 50 până 300 de contragenți din Ucraina.

„Reprezentanții din Asociația „Forța Fermierilor” au făcut declarații categorice privind prețul minim acceptabil pentru semințele de floarea-soarelui rămase în stoc - 8 lei/kg. În plus, au subliniat ferm poziția lor împotriva importului. Cu toate acestea, datele arată că în 2023, țara nu a efectuat importuri masive de cereale și oleaginoase. În contextul actual, chiar dacă toate cele 50 mii tone semințe vor fi livrate la uzina din Bălți, acest volum nu va fi suficient pentru continuitatea procesului de producere până la începutul noului sezon de oleaginoase, care debutează tocmai în septembrie 2024 ”, susține Rija.

Astfel, expertul subliniază că R. Moldova a ajuns în situația în care are insuficiență de stoc și este firesc să demareze importul.

„Mai mult ca atât, prețul uleiului este determinat de dinamica bursei, care la rândul său generează nivelul pe care trebuie să-l atingă costul de producere al uleiului la uzină. Acesta se formează ca o medie ponderată a cantităților și prețurilor semințelor de floarea-soarelui furnizate. Importul de materie primă din Ucraina ar putea genera o rezervă, permițând astfel procesatorului să ofere un preț mai mare furnizorilor din Moldova. În plus, în comparație cu prețurile din Bazinul Mării Negre, oferta în Republica Moldova rămâne în prezent una competitivă - 380 de dolari/t fără TVA la fabrica de procesare din Bălți. Spre exemplu, la procesatorul din Galați oferta e de 405 dolari/t, dar costul transportului până la destinația respectivă este de 40 de dolari/t, care luat împreună cu costurile de perfectare a exportului, fac oferta dată mai puțin avantajoasă”.

Pe 18 aprilie este programată a treia ședință cu procesatorii și producătorii de oleaginoase. În opinia expertului, la aceste ședințe ar fi fost necesar să fie invitat și un alt actor important din lanțul de distribuție - retailul, deoarece acesta joacă un rol crucial în formarea prețului uleiului pe piața locală. De asemenea, trebuie remarcat faptul că marja comercială impusă de retail atinge un nivel de circa 20%, uneori chiar depășește marja producătorului.

Totuși, Iurie Rija mai afirmă că rezultatele acestor întâlniri stârnesc încă multe semne de întrebare. La prima ședință din 1 aprilie, procesatorul a evidențiat lipsa de stocuri în țară, iar până acum rămâne neclar încă de câte ședințe va fi nevoie pentru a da undă verde importului.

„Este evident că importul de semințe de floarea-soarelui trebuie să înceapă fără întârziere, iar procedurile de aprobare trebuie să fie simplificate pentru a permite un proces mai rapid și real de aplicat în practică. Targiversarea deciziilor din cauza unor declarații speculative, precum cele venite din partea "Forța Fermierilor", este contraproductivă, mai ales că majoritatea fermierilor și-au vândut deja recolta de floarea-soarelui. Este adevărat, prețurile la care a fost vândută materia primă a fost unul exagerat de mic, dar această problemă a fost afectată întreaga piață internațională, nu doar R. Moldova. Nu este posibil de vândut floarea-soarelui la început de sezon cu 8 lei/kg (echivalent 400-415 dolari/t fără TVA), când prețul cu livrare în portul Constanța este de 400 de dolari/t.

Este necesar să se înțeleagă că situația de lipsă de stocuri a semințelor de floarea-soarelui generează o problemă social-economică, care se reflectă asupra consumatorilor din Republica Moldova și asupra celor 550 de angajați ai întreprinderii care se află de câteva luni în șomaj tehnic”, a concluzionat Rija.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!