В Молдове

Gheorghe Gaberi : ”Cantitatea de struguri exportată de Moldova poate depăși 100 de mii de tone anual”

Expert: Георге Габерь

Tăierea în uscat a viței de vie la soiurile de masă reprezintă una din cele mai responsabile proceduri agrotehnice, de care depinde foarte mult atât calitatea, cât și cantitatea roadei. Din acest motiv, în fiecare an, Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova (APESM) organizează seminare de instruire pentru viticultori cu participarea experților din domeniu. Startul instruirilor a avut loc weekendul trecut, în zona de sud a țării, în satul Lebedenco, raionul Cahul, cât și la Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, pentru a reuși familiarizarea a cât mai mulți viticultori, dornici să își perfecționeze abilitățile în domeniu.

Am discutat cu președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi despre accentul pus la instruirea organizată pentru circa 70 de producători de struguri din zona de centru a țării.

”La această instruire am făcut și totalurile anului trecut, ce situație am avut în plantații, care este depunerea mugurilor florali de-a lungul viței ca să știm ce recomandări por fi oferite la tăierea în uscat. Noi vrem să îi ajutăm pe viticultorii noștri, dornici să cunoască cum este mai bine să procedeze în această perioadă importantă, dar nu am vrut să încălcăm regulile și am invitat în jur de producători de struguri au avut posibilitate să ia cunostinta cu cele mai relevante practici de efectuare a tăierii în uscat a viței, în funcție  de sistemul de cultură, soiul, starea fiziologică a plantelor și nivelul de roadă planificat. Seminarul a durat peste 5 ore, fiind organizat în comun cu direcțiile de agricultură din consiliile raionale Ialoveni, Hâncesti, Cimișlia, Ungheni, Strășeni și cu participarea viticultorilor din raioanele de centru ale țării. Vasile Bieșu, Valeriu Cebotari, Dumitru Mihov sunt experții în domeniul viticulturii, care au prezentat în cadrul seminarului practic informații valoroase despre starea butucilor și specificul tăierii în uscat după sezonul agricol trecut și iernarea lor până la moment” a subliniat  Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.

Participanții la instruirea au avut întrebări practice legate atât de tematica instruirii, cât și despre modalitatea de a obține un preț mai bun la strugurii crescuți de ei.

”Viticultorii au avut destule întrebări, fapt ce ne bucură de fiecare dată că le putem satisface setea de cunoștințe și sperăm că ei țin cont de recomandările noastre. Tăierile diferă în funcție de sistemul ales de viticultori, una este tăierea la plantațiile după sistemul Pergola, alta este o tăierea la alte sisteme. Am făcut o totalizare și despre exportul strugurilor, le-am explicat că strategia trebuie să se bazeze pe vânzarea strugurilor în sezonul de recoltare, să nu să se mai opteze pe păstrarea strugurilor în depozite pentru că prețul nu crește în timp, ba dimpotrivă se mai adaugă și cheltuielile de depozitare pe seama viticultorilor. Totodată trebuie să completăm plantațiile cu soiuri timpurii, pentru a putea să vindem mai mult și în lunile august-septembrie pentru că pe durata iernii, prețurile sunt echivalente cu cele de toamnă, iar uneori sunt chiar și mai joase acum pentru că acolo unde sunt exportați strugurii, lumea nu prea preferă să îi consume iarna. Pe de altă parte, anul trecut au fost înghețuri prin lunile septembrie, care au afectat roada, totuși am reușit să producem anul trecut aproape 100 de mii tone de struguri, dintre care 70 mii 500 tone am exportat. Dar ne dorim să mărim cantitățile de export și una dintre metode este instruirea viticultorilor noștri” a menționat Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!