Репортажи

Igor Grigoriev: "Anul 2021 a fost unul foarte roditor, cu multe reușite"

Expert: Игорь Григорьев

Președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” ne-a declarat că anul 2021 a fost unul benefic pentru agricultura, inclusiv pentru ramura cerealieră din Republica Moldova. Și pentru că se obișnuiește să se facă o totalizare a reușitelor la final de an,dar să se și seteze obiectivele de viitor, l-am rugat pe Igor Grigoriev să ne relateze pe scurt despre cele mai importante realizări din 2021.

Deși a preluat funcția de președinte al Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” de numai 7 luni, Igor Grigoriev a reușit să obțină rezultate frumoase, în special pentru membrii Asociației.

”Acest an este uimitor, roada globală obținută este una record, atât pentru țara noastră, cât și pentru statele vecine, de exemplu, în Ucraina s-au obținut 100 milioane de tone de cereale în acest an. În Moldova, avem  4, 5 milioane de tone roada globală de cereale, dintre care 60-70 % sunt preconizate spre export. Exporturile au început de câteva săptămâni, inclusiv la porumb. Acum este perioada de vârf a exporturilor, iar faptul că reușim să facem față cerințelor contractelor semnate cu traiderii internaționali se datorează colaborării bune a Asociației cu noua conducere a Căii Ferate din Moldova, în persoana lui Oleg Tofilat și echipei sale. Astfel avem volumele de transportare a cerealelor prin Calea Ferată în acest an dublate față de anii cei buni, în cifre ar fi până în luna noiembrie, 417 mii tone de cereale, față de 215 mii în 2018 și 229 mii tone în 2019. Iar în noiembrie, cifrele  aproape s-au triplat față de perioada similară a anilor menționați. Parcul de vagoane este învechit, din păcate și din discuțiile avute cu directorul Căii ferate, Oleg Tofilat, dacă în curând nu va exista suportul guvernului pentru a înlocui locomotivele magistrale,vor apărea probleme serioase. Mai bine de 40 de ani nu au fost  reabilitate magistralele care duc spre sud. Dacă astăzi facem față situației, dar există probleme grave care, dacă nu se vor soluționa, vor pereclita funcționarea Căii Ferate” a declarat președintele Asociației.

Și dacă logistica transportării cerealelor se desfășoară fără impedimente majore, datorită  colaborării armonioase dintre conducerea Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” și Căii Ferate, totuși mai apar anumite probleme care tărăgănează procesul de export.

”Aș putea spune că este o reușită că obținut acele 20 de mii autorizații portuare de transport pentru Ucraina, proces în care am fost susținuți și de ANTA, și de Ministerul Economiei, și de autoritățile din Ucraina. În plus, am avut o deschidere din partea autorităților noastre și astfel am reușit să fluidizăm exportul cerealelor prin punctele de trecere a frontierei. Dar în prezent avem anumite impedimente la livrarea cerealelor care se face prin portul din Reni spre Turcia. ANSA refuză să facă anumite modificări tehnice la eliberarea autorizațiilor fito-sanitare pentru Turcia, astfel companiile noastre exportatoare suportă pierderi, două companii au avut pagube de peste 100 de mii dolari pentru rețineri la execuția contractelor semnate și amenzile încasate din motiv că nu au obșinut la timp aceste autorizații de la ANSA. Am discutat zilele trecute cu directorul  Radu Musteața și cu secretarul de stat, Vasile Șarban, care a promis că se va implica plenar la rezolvarea acestei probleme. I-am scris și lui Vladimir Bolea, președintele comisiei de profil din Parlament, sper că se va reuși într-un final obținerea acestor certificate fito-sanitare solicitate de Turcia” a menționat Igor Grigoriev.

Oficial Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” are 13 membri, însă președintele susține că aderarea companiilor noi este încurajată permanent.

 ”În luna iulie, a aderat un membru nou, compania Bioprotect SRL. Avem o colaborare bună cu Valeriu Streleț, atât pe domeniul exporturilor, cât și la asigurarea cu îngrășăminte, cu tehnică agricolă și tot ce ține de inputurile noi în agricultură. În mare parte, membrii asociației sunt și producători destul de valoroși în Moldova, deținând mii de hectare de teren agricol în administrate sau în proprietate. Ne dorim ca membrii asociației să devină și celelalte companii, traderi
exportatori din Moldova, pentru că împreună suntem mai puternici, problemele noastre comune ajung să fie auzite altfel atunci când le vociferăm. Acum în discuțiile despre certificatele fito-sanitare necesare pentru Turcia la trecerea prin portul Reni, îl avem alături și pe directorul companiei  Agro Floris-Nord, care este parte din concernul Trans-Oil. Și vreau să cred că din 2022 vom avea și mai mulți membri. În prezent avem 13 membri, număr care reprezintă 70% din jucătorii de pe piața de export, pentru că avem 20-21 jucători mari în țară. Pentru 2022, ne propunem să continuăm dialogul cu instituțiile statului pe care l-am inițiat în acest an și a decurs destul de bine. Îmi doresc mult ca să avem o conlucrare bună în continuare cu MAIA, cu secretarii de stat, discuțiile să fie mai constructive. Vom participa la mai multe forumuri internaționale din domeniul cerealier și-n noul an, primul la care vrem să ajungem va fi cel din Odesa, planificat la 23 februarie 2022, un forum regional, unde vor participa jucători importanți din Europa și este bine că vom fi prezenți și noi acolo” a conchis Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!