Îngrășământul complex de tip NPK reprezintă al doilea fertilizant după cantitățile importate în Republica Moldova. Astfel, în 2023, au fost importate 58,6 mii de tone de îngrășăminte complexe de tip NPK, la un preț mediu de 10,84 lei per kilogram, prețul fiind în scădere în raport cu valoarea din 2022 (16,75 lei/kg). Datele se conțin în analiza expertul în agro-market, Iurie Rija.
„Spre deosebire de trendul descendent la preț, care se urmărește pentru ceilalți fertilizanți, în primele 5 luni ale anului 2024 prețul mediu de import NPK a crescut la 11,41 lei/kg (cu 5,2% comparativ cu 2023). Cauza este determinată de faptul că în această perioadă a crescut ponderea furnizorilor alternativi - din Olanda, Spania, Italia, Turcia, aceștia oferind un preț mai mare de vânzare”, susține expertul în Agro-market Iurie Rija.
În primele 5 luni 2024, cele mai mari cantități de îngrășăminte NPK au fost importate de firma AGROSTOC CI (2.860 de tone), urmată de BIOPROTECT SRL (2.445 de tone), S.R.L. PIRAMIDA-MARKET (1.525 de tone) și S.R.L. CARVIDON-TRADE (1.075 de tone).
Liderul la import NPK în 2023, SRL UNIVERSAL TERMINAL (14.541 de tone), nu mai efectuează importuri în 2024.
Principalul furnizor de îngrășăminte NPK pentru perioada ianuarie 2022 - mai 2024 pentru piața din R. Moldova a fost Rusia. Ponderea acestui furnizor este încă una însemnată – de 78%, iar prețul mediu oferit pentru produs în 2024 este de 8,82 lei pe kilogram.
România este pe locul 2, cu o pondere de 15% și un preț mediu de 11,50 lei/kg în 2024. Totuși, în 2023 prețul propus de România a fost unul mai mic decât cel din partea Rusiei- 9,59 lei/kg contra 10,19 lei/kg.
Alți furnizori importanți de NPK pentru Moldova sunt Bulgaria și Latvia. Aceste două țări au efectuat exporturi de NPK în 2023.
Avantajele aplicării îngrășământului NPK pentru dezvoltarea plantelor
NPK este un îngrășământ complex, care joacă un rol vital în dezvoltarea plantelor, oferind un echilibru de nutrienți esențiali pentru creștere și sănătate optimă- Azot, fosfor și potasiu.
Azotul (N) este crucial pentru creșterea vegetativă a plantelor. Acesta contribuie la formarea proteinelor, enzimelor și clorofilei, esențiale pentru fotosinteză și producția de energie. Prin promovarea creșterii rapide a frunzelor și lăstarilor, azotul îmbunătățește considerabil
Fosforul (P) joacă un rol important în dezvoltarea rădăcinilor, înflorire și producerea de semințe, stimulând înrădăcinarea, înflorirea și fructificarea plantelor. Acest element chimic asigură o dezvoltare robustă a sistemului radicular și o producție eficientă de flori și fructe.
Potasiul (K) ajută la reglarea proceselor fiziologice și biochimice din plante, inclusiv sinteza proteinelor și metabolismul carbohidraților. În așa mod, se îmbunătățește rezistența plantelor la boli, toleranța la secetă și calitatea fructelor, contribuind și la eficiența utilizării apei de către plante. Prin urmare, potasiul joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale a plantelor și în optimizarea producției agricole.
„Comparativ cu alte tipuri de îngrășăminte, îngrășământul complex NPK se distinge prin faptul că oferă un aport echilibrat de azot, fosfor și potasiu într-un singur produs. Acest lucru simplifică aplicarea și asigură că plantele primesc toți nutrienții esențiali de care au nevoie în mod simultan. Spre deosebire de îngrășămintele unice sau simple, cum ar fi ureea, superfosfatul sau sulfatul de potasiu, conțin doar unul dintre macroelemente și sunt utilizate pentru a corecta deficiențele specifice ale acestuia”, susține expertul.
Îngrășămintele organice, provenite din materiale natural, eliberează nutrienții mai lent și îmbunătățesc structura solului pe termen lung. Totuși, concentrațiile de N, P și K în aceste îngrășăminte sunt adesea mai scăzute și variabile comparativ cu îngrășămintele chimice.
Utilizarea corectă a îngrășământului complex NPK, în funcție de nevoile specifice ale culturii și condițiile solului, poate duce la îmbunătățirea semnificativă a creșterii și sănătății plantelor. Echilibrul nutritiv oferit de NPK asigură un suport complet pentru plante, maximizând astfel randamentul și calitatea producției agricole.