В Молдове

Ion Maxim: ”Apicultorii aplică așa numitul ”tratament de Crăciun”, care este ultimul din această perioadă”

Expert: Ион Максим

Temperaturile blânzi din această perioadă au tărăgănat intrarea albinelor în hibernare, totuși potrivit specialiștilor, o dată cu ploile și ninsorile anunțate în curând, albinile se vor aduna în ghem pentru odihna pe timpul iernii. Apicultorii grijulii au aplicat tratamentele necesare, însă în ajunul perioadei geroase, se mai recomandă aplicarea acidului oxalic pentru a preveni dezvoltarea Acarianului Varroa.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim ne-a comunicat că acesta este ultimul tratament aplicat de către apicultori.

”Noi apicultorii din Moldova, dar și din România, îl numim ”tratamentul de Crăciun”, este ultimul pe care îl facem în debutul iernii, prin picurare sau stropire, se aplică printre rame acidul oxalic pentru a proteja albinile de Acarianul Varroa. În rest, albinilor le trebuie liniște și o temperatură cât mai răcoroasă, ca să nu fie deranjate și trezite. Devierile acestea de temperatură, nu sunt bune pentru albini, ele stau adunate în ghem, dar o dată ce este destul de cald, ele se împrăștie și aceste mișcări le consumă” a explicat Ion Maxim.

Atâta timp cât albinile sunt în siguranță, apicultorii au ocazia să participe liniștiți la instruiri care sunt organizate de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova.

”Noi continuăm să facem instruiri în această perioadă, trei au avut loc deja la Cahul, la Soroca și la Edineț. Apicultorii vin tot mai mulți, sunt tot mai interesați de a afla oportunitățile de care pot beneficia, ce lucrări de primăvară urmează efectuate pentru a avea familiile de albini sănătoase și puternice. De asemenea, le atragem atenție apicultorilor că până la 31 decembrie sunt obligați să declare numărul familiilor de albine la primăria din localitate și după caz, schimbarea adresei stupinei, este o declarație anuală care trebuie făcută conform legii. Unii apicultori nu prea citesc, prin urmare îi îndemn pe toți să citească legea Apiculturii, Art. 9, pct. 2 unde este stipulat că ”Deţinătorii stupinei sînt obligaţi să declare pentru înregistrare (reînregistrare), anual, pînă la 31 decembrie, la primărie, numărul familiilor de albine şi eventualele schimbări ale adresei stupinei la staţionar”, sper că pe viitor aceste declarații se vor face fără să le amintim” a menționat Ion Maxim.

De asemenea, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) ne-a povestit că urmează să fie demarată procedura prin care proiectul ”Bee Protect” să funcționeze.

”Chiar mâine avem o întrevedere la Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în legătură cu proiectul ”Bee Protect”. Este necesară crearea parteneriatelor dintre producători agricoli și apicultori pentru promovarea celor mai bune practici de protecție a albinelor, ca  proiectul ”Bee Protect” să fie funcțional.La întrunirea de la ANSA, sunt invitați specialiști de la alte structuri ale statului, inclusiv cei de la e-guvernare. Consider că atunci când  vom trece la digitalizare, vom avea și o comunicare mai eficientă și vom reuși să protejăm toate albinile” a conchis Ion Maxim.

Notă: În Republica Moldova activează 29 de asociații teritoriale de apicultori și sunt înregistrați 8 mii de apicultori, care îngrijesc în jur de 250000 de familii de albine.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!