Datorită proiectului pilot „Dezvoltarea centrelor regionale pentru instruire și consultanță apicolă în cadrul ANARM”, implementat cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova pe lângă cele 3 Centre de Instruire și Consultanță Apicolă regionale (CICA) create în zona de centru, de sud și de nord, în 2021 vor mai fi deschise încă 3 centre la Hulboaca, Edineț și Căușeni. Rolul acestor centre este să ajute apicultorii să dezvolte afaceri apicole de succes, să practice apicultura nu ca amatorii, ci la un nivel profesionist.
Misiunea Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) este să valorifice la maxim potențialul apicol al țării prin instruirea și dezvoltarea afacerilor apicole, reprezentarea intereselor membrilor și extinderea bazei melifere. Scopul acestor centre de instruire regionale este de a asigura stimularea practicării apiculturii industriale prin consolidarea capacităților apicultorilor și creșterii numărului de specialiști tineri în sector. Ion Maxim, președintele ANARM, a menționat că, în ultimii ani apicultura a înregistrat o dezvoltare vizibilă, dar mereu este loc de mai bine și prin urmare apicultorii au nevoie de instruiri în fiecare anotimp. Astfel în ultimele zile din luna februarie, în cele trei regiuni ale țării, au fost organizate instruiri pentru apicultorii înregistrați.
” Noi am finalizat șirul de instruiri destinate lucrărilor de primăvară, în toate cele trei centre regionale. Am mers la început în zona de sud, la Cahul, unde împreună cu apicultorul cu experiență, Sergiu Pâslaru, care este și producător de regine, are peste 350 de familii de albine, am desfășurat un seminar pentru circa 25 de apicultori, care au fost informați privind posibilitatea atragerii fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor apicole. Vreau să vă spun că la CICA Sud de la înființare s-au ținut 12 seminare organizate pentru 336 beneficiari, au fost consultați 9 apicultori privind întreținerea și lucrările tehnologice în stupină și există deja 2 beneficiari ale „Subvențiilor în avans” a povestit Ion maxim.
Instruirile pentru apicultori s-au desfășurat în formă teoretică, dar și practică, timpul de afară a permis acest lucru. În zona de centru, formator al instruirilor a fost conducătorul CICA Centru, apicultorul cu circa 470 de familii de albine, specialist în nutriție și dezvoltarea familiilor, Andrei Bivol. Acesta a abordat subiecte ce țin de gestionarea eficientă a lucrărilor de primăvară, iar partea practică a instruirii a avut loc în stupina lui Andrei Bivol, în localitatea Bardar, din raionul Ialoveni. Apicultorii au avut ocazia să vadă cum se organizează eficient lucrările de primăvară și au făcut un schimb de cunoștințe, experiență și bune practici.
” Noi de fapt avem un grup creat pe Viber, unde apicultorii adresează întrebările pe care le au. Deseori, aceleași întrebări fie că se repetă, fie că se completează, iar expertul oferă un răspuns complex pentru toți în același timp. La instruri au fost explicate lucrările care trebuie efectuate primăvară, cum se fac corect și alte detalii tehnice. Totodată am prezentat informația de care au nevoie apicultorii pentru a-și înregistra afacerea, pentru a beneficia de suportul oferit din partea statului, pentru a pregăti dosarul complet pentru a obține diferite granturi. Dacă să mă refer la activitatea CICA centru, de la crearea sa, acolo au fost organizate 12 seminare cu participarea a peste 300 de persoane cumulativ, 12 apicultori au fost consultați individual privind întreținerea și lucrări tehnologice în stupină, peste 30 apicultori informați privind posibilitatea atragerii fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor apicole.
Echipa de la Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova, a desfășurat instruirile apicultorilor și la CICA Nord, mai exact la Soroca, iar ca locație a fost stupina lui Efim Cazac, un tânăr apicultor care deține peste 700 de familii de albine și poate fi considerat o istorie de succes.
” Am mers alături de Mihaela Grumeza, care este specialistă în atragerea de fonduri nerambursabile. Am decis să ghidăm apicultorii și cum să obțină granturi pentru că deseori dorința de dezvoltare este oprită de lipsa banilor. Despre CICA Soroca pot să menționez că de la lansarea centrului, s-au ținut 12 seminare pentru circa 382 apicultori, au fost pregătite 8 dosare, care fiind depuse, au câștigat la proiectul de granturi ”Subvenții în avans”. Au fost 2 dosare câștigate la programul „Start pentru Tineri”, un dosar elaborat pentru programul de credite preferențiale „IFAD”. Totodată a fost acordată ghidare privind întreținerea prisăcii a peste 10 apicultori cu un număr de peste 1200 de familii de albine. Am reușit să oferim consultanță individuală privind procesul de producere și atragere de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii la 18 persoane. Este un rezultat destul de bun și vom continua în același ritm, poate chiar și mai accelerat, pentru că există mulți apicultori care vor să transforme pasiunea pentru apicultură într-o afacere de succes și noi ne propunem să le oferim recomandările necesare ca ei să reușească. S-a demonstrat utilitatea centrelor CICA și în acest an este preconizată deschiderea încă la 3 centre de astfel, la Hulboaca, Edineț și Căușeni ” a menționat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!