Партнерские материалы

Ion Maxim: Constatăm cu certitudine faptul că sectorul apicol 2020 este unul compromis

Expert: Ион Максим

Anul 2020 este considerat unul mult mai dificil comparativ cu perioada anilor precedenți. Seceta a afectat puternic nu doar sectorul culturilor de câmp și a plantațiilor multianuale, apicultorii au suferit și ei pierderi enorme. Roada de miere a acestui an este sub așteptările producătorilor locali.

Potrivit Președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim – “Din cauza că roadă este puțină, iar prețul la miere redus, apicultorii nu se grăbesc să o comercializeze”.

Cantitatea mică de miere care s-a colectat, a fost comercializată în mare parte cu amănuntul la piețele din țară. Prețul pentru un kilogram de miere varia între 100 și 150 lei. Volumul mierii de salcâm colectate anul curent a fost în jur de 20-40 tone, însă, aceasta nu prezintă o masă totalmente omogenă și pură. Acest lucru este datorat primăverii capricioase. Cât privește mierea de tei, acesta prezintă și el un produs de polifloră. Prețul angro fiind de 34-35 lei/kg, cel mult.

În zona de Nord a țării, s-a colectat ceva mai mult spre deosebire de Centru și Sud. Apicultorii așteaptă totuși ca prețul angro să crească cel puțin la 40 lei/kg la mierea de floarea soarelui. În zona de Centru și Sud cantitatea mică de roadă a fost cauzată de secetă și condiții climaterice instabile – temperaturi joase în orele nocturne, și dimpotrivă ridicate în timpul zilei. A fost practic compromis procesul de colectare a polenului – volumul acestuia fiind sub minimele estimate.

Ion Maxim mai precizează că pentru anul 2020 se prognozează o recoltă totală la nivel național de cca 2-3 mii de tone de miere.

Datorită recoltei scăzute, apicultorii au suportat cheltuieli de producere enorme. Veniturile mici nu vor putea recupera în totalitate aceste costuri. Astfel, sine costul produsului obținut va crește comparativ cu ceilalți ani.

În ceea ce privește exportul de miere, Moldova este prezentă inclusiv pe piața Uniunii Europene. În luna septembrie va fi clar care va fi cererea și politica de prețuri, datorită faptului că în luna august europenii s-au aflat în concedii. În plus, se va lua în considerație cantitatea de miere colectată în țări precum România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Germania, Polonia, etc., după care se va forma o viziune mai clară asupra structurii piețelor destinate exportului. Important de considerat și faptul, că la moment sunt țări europene care au rezerve substanțiale de miere. 

În sezonul 2020 Republica Moldova propune la export doar miere polifloră, însă prețul acesteia este unul foarte mic. Este exclus exportul mierii de salcâm, din cauza volumului insuficient de roadă. 

Precizăm că, în 2019 în Moldova erau 24 de exportatori de miere.

La moment, apicultorii sunt în proces de hrănire a familiilor de albini cu scopul formării rezervelor de hrană pentru iernat. Chiar dacă au suportat pierderi enorme, apicultorii sunt nevoiți să facă investiții în hrană și tratamentul albinelor, luând-se măsurile necesare pentru a minimiza potențialele pierderi printre familiile gestionate. 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!