Партнерские материалы

Ion Maxim : ”Mierea de salcâm este de o calitate superioară în acest an”

Expert: Ион Максим

Vremea ploioasă a favorizat culesul mierii de salcâm întrucât secreţia de nectar are nevoie de umiditate, care a fost din plin în acest an. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim culesul la salcâm este pe sfârșite, însă abia peste o lună vom putea afla recolta finală.

Chiar dacă nu se cunoaște cantitatea precisă de miere de salcâm obținută de apicultorii din Moldova, despre calitate se știe, este una superioară, sută la sută obținută din culesul de floare de salcâm.

”Nu avem tabloul în întregime, ceea ce ține de cantitate, din motiv că la nord apicultorii încă mai extrag. La sud, s-a finalizat culesul, au recoltă medie, la centru un pic mai bine, iar la nord cred că va fi și mai bine. Totuși ploile au afectat procesul de culegere, albinile nu prea au putut culege polenul, culesul a durat numai câteva zile, de la 4-5 zile maxim. Oricum comparativ cu anul trecut, este miere de salcâm și este de o calitate superioară, e un produs curat, de o culoare deschisă, transparentă. Deocamdată nu știm conținutul polenului, deja procesatorii vor stabili, dar dacă anii trecuți se amesteca cu arțarul tătăresc, acum datorită întârzierii, a ieșit sută la sută de salcâm. Desigur și cheltuielile au fost pe măsură, pentru că ploile au cauzat o întârziere de peste două săptămâni. Din experiența personală, de circa 20 de ani în apicultură, abia pe 18 iunie am extras mierea, deși în anii precedenți, făceam extragerea la începutul lunii iunie” a explicat Ion Maxim.

Și pentru culesul de tei, expertul s-a arătat optimist, susținând că umiditatea iarăși va facilita munca albinilor.

”Culesul la tei la fel va fi în întârziere cu cel puțin două săptămâni. Teiul iubește umezeala, de fapt, ceea ce avem din plin acum. Sperăm că în acest an va fi o floare de tei generoasă, care va oferi suficient polen pentru albini. Acum există multă floră spontană, tot datorită ploilor, astfel albinile au mult de lucru. Ceea ce aș vrea să înțeleagă apicultorii este că imediat după culesul de salcâm, este nevoie să fie făcut obligatoriu un tratament de profilaxie, după verificările necesare  ca să nu se permită infestarea cu acarianul Varroa. Este un detaliu foarte important și tratamentul poate fi efectuat cu acizi organici, aceștia nu lasă nicio urmă nici în ceară, nici în miere. Există acest pericol în perioada respectivă, dar cum se spune ”cu paza bună, trecem și primejdia cea mai rea”. Cu cât apicultorii vor fi mai atenți și vor lua măsurile necesare la timp, cu atât mai bine va fi pentru noi toți, producătorii de miere, dar și consumatorii acestui aliment minune” a coinchis Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!