В Молдове

Iurie Fală: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Фалэ
producători UE piață - agroexpert.md

Piața Uniunii Europene este una mare, unde își va găsi loc orice producător din Moldova, dacă se vor racorda la standardele europene. Declarația a fost făcută de către Iurie Fală, director executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești, organizată” de IPN.

Iurie Fală a menționat că Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc la începutul acestei luni în Republica Moldova a fost un semnal important pentru fermierii moldoveni. „Trebuie să găsim o posibilitate de a le explica și producătorilor că loc pe piața UE există pentru toți producătorii moldoveni dacă aceștia se vor racorda la standardele UE”, a declarat Fală.

Cu toate acestea, el spune că producătorii trebuie să înțeleagă că piața Uniunii Europene „nu este una care ne-o dă cineva de pomană, acolo sunt niște reguli, condiții și standarde care trebuie respectate”. „De exemplu, agricultura verde, dezvoltarea durabilă, utilizarea resurselor de apă, sol sau faună. Este un lucru enorm. Din discuțiile pe care le avem cu membrii asociației, noi știm că este o șansă pentru noi, ca sector, să accedem la această piață și eu sper ca negocierile să fie demarate la sfârșitul anului”, a spus Iurie Fală.

Directorul executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” susține că agricultura și dezvoltarea acestui sector trebuie să fie primordială pentru orice guvernare, indiferent de coloratura ei politică. În opinia lui, acest lucru se poate întâmpla doar în urma unui efort comun consolidat.

„Trebuie să ne mobilizăm cu toții ca să putem implementa. Noi ca mediu de afaceri avem criză de specialiști calificați. Probabil, cu această problemă se confruntă toate instituțiile de stat. Este momentul în care trebuie să ne mobilizăm. Dacă sunt resurse, trebuie să venim cu lucruri concrete ca acest lucru să îl accelerăm. Aceasta trebuie să fie o prioritate pentru toate guvernările, pentru că agricultura este un sector multiplicator: au de lucru companiile care furnizează mijloace de producție, procesare, logistică și transport ș.a. Noi știm că ponderea agriculturii în țările dezvoltate în PIB este mică, la noi depășește 12%. Noi trebuie să profităm de această șansă. Am avut o șansă în 1999, apoi în 2014 și aș prefera ca aceasta din 2023 să fie implementată cu bine și să intrăm într-un făgaș constructiv de dezvoltare”, a mai adăugat Fală.

Cât privește securitatea alimentară a Republicii Moldova, Iurie Fală spune Republica Moldova este o țară care-și poate asigura securitatea alimentară și că este datoria oricărei guvernări să asigure accesul populației la hrană nutritivă, calitativă și sănătoasă. ”Noi suntem o țară agrară și putem să producem atât încât să hrănim mult mai multă lume pe globul pământesc și trebuie să profităm de aceste posibilități”, a punctat Iurie Fală.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!