Репортажи

Moldova riscă să rămână fără lapte

Expert: Каролина Линте

Situația este alarmantă în sectorul zootehnic, fermierii care produc lapte susțin că vor fi nevoiți să reducă drastic efectivul de vite mari cornute pentru că prețul la furaje a crescut considerabil, iar lipsa de hrană pentru animale va cauza descreșterea volumului de lapte, dar și calitatea acestuia. Asociațiile de profil bat alarma și solicită reprezentanților statului să ia atitudine, altfel țara riscă să rămână fără lapte.

Am luat legătura cu Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte, care ne-a comunicat că situația este una catastrofală, în special după anul trecut, când mulți fermieri au avut pierderi mari din motiv că instituțiile statului nu înțeleg problema în profunzime.

”Producătorii de cereale își revin, cel puțin aceștia au obținut subvenții de la stat când au suferit în urma condițiilor meteorologice de anul trecut, ulterior au obținut recolte bogate în acest an și au vândut acum cerealele la un preț bun, pe când noi încă nu ne-am revenit după anul precedent, efectele încă se simt. Cultura de lucernă ne-a înghețat exact când urma să o recoltăm anul trecut, dar aceasta nu a fost inclusă în lista celor subvenționate, așa că am rămas fără furaje, dar și fără grâu. Este adevărat că ni s-ar fi oferit grâu din rezerva de stat, dar am avut la dispoziție numai 2 săptămâni ca să pregătim actele necesare pentru a beneficia de grâul respectiv. Am fost condiționați să plătim câte 4 lei ca să compensăm prețul pentru cantitatea livrată și astfel în decurs de 2 săptămâni nu am reușit să îndeplinim condițiile solicitate și nu am putut avea acces la rezerva de stat. Grâul în loc să ajungă la noi, a fost exportat. Anul acesta toți cei care au primit despăgubiri pentru cultura de grupa întâi, s-au mai descurcat, noi însă abia de facem față” ne-a declarat Ana Pancrat.

Lipsa de hrană a cauzat reducerea numărului de animale, iar plățile directe per cap de animal nu acoperă cheltuielile suportate de fermieri, susține președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte.

”Vacile noastre ar trebui să producă în jur de 35 de litri de lapte pentru a putea răscumpăra costul furajelor, fără a fi incluse costurile administrative, de piese, la motorină, prețul căreia s-a ridicat semnificativ. Pot să vă spun că sumele de bani acordate de stat în calitate de subvenție sau plată per cap de animal nu vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii, ci pentru a acoperi creditele și datoriile care s-au adunat în decursul a acestor doi ani. Am luat credite pentru semințe, motorină, îngrășăminte și alte produse pentru a crește animalele, astfel banii respectivi vor acoperi cheltuielile noastre pentru a menține ferma activă” a explicat Ana Pancrat.

Totodată numărul de vite în țara noastră este în continuă scădere, pentru că fermierii preferă să renunțe la anumite animale pentru a putea oferi hrană celorlalte și a obține un volum de lapte cât de cât calitativ.

”Volumul de lapte va descrește simțitor, din motiv că producătorii nu sunt în stare să plătească prețul actual pentru furaje, nici motorină să procure, astfel animalele fără o rație bogată nu vor putea produce lapte. Vom fi nevoiți să scoatem din hrana balansată unele produse, fapt ce va scădea volumul de lapte de la 20-25 litri la 15-20 de litri. Țara noastră va rămâne fără lapte. Din experiența noastră vă spun, anterior am avut o cantitate de 28 de litri, dar cum am renunțat la furaje, avem numai 21 de litri. Când eliberăm factura, ne vine să plângem. Dar nu avem ce să facem, să reducem salariile la oameni sau să renunțăm la motorină, nu putem, unica soluție este să reducem numărul animalelor ca să putem oferi o alimentație echilibrată celorlalte vite și să nu avem datorii la bancă” a subliniat Ana Pancrat.

Faptul că în acest an recolta de porumb pare a fi una îndestulată, potrivit informațiilor oficiale, prețul acestuia rămâne a fi unul destul de mare pentru fermieri.

”Am înțeles că prețul la porumb este de 4, 80 – 5,60 lei/kg, cred că vom păstra o cantitate suficientă pentru anul curent, iar în rest vom vinde porumbul ca să avem cu ce să întreținem vitele. În fermă unica sursă de venit este laptele, pe care nu-l vindem la un preț convenabil. În UE fermierilor le sunt compensate cheltuielile pentru motorină, prețul la lumină și gaz este mult mai mic. Noi însă nu avem așa facilități, iar procesatorii ne cresc prețul cu câte 5 bani în fiecare lună, fapt ce nu ne ajută cu nimic. Cred că producătorii de lapte vor vinde în tăcere animalele, dar va suferi întreaga țară. Și pentru procesatori situația va fi dificilă pentru că și în Ucraina laptele costă deja cam 12 lei, iar în România din octombrie, prețul a atins suma de circa 15 lei per litru” a declarat președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte.

De asemenea, Ana Pancrat ne-a comunicat că au semnalat problemele existente în domeniul zootehnic autorităților, însă deocamdată nu au primit nicio reacție oficială.

”Lipsa furajelor va cauza nu numai reducerea cantității de lapte, dar și a calității acestuia. Replica des utilizată este că obiectul subvenționării de către stat nu au fost furajele, ci animalele. Dar noi când rămânem fără furaje, suferă și sănătatea animalului, nu doar cantitatea de lapte ratată. Am solicitat să fie incluse în forța majoră atât câmpurile, cât și animalele. Sugestia mea pare-mi-se că a fost ignorată. Mi-e teamă că treptat vitele mari cornute vor ajunge în curând în lista animalelor incluse în Cartea roșie. Am expediat săptămâna trecută o scrisoare prin care am cerut să avem o întrunire cu toate structurile statului din domeniu, cât și specialiștii de la Institutul zootehnic din Maximovca. Nu știu încă data întrunirii, dar probabil vom cere instituirea situației excepționale în zootehnie” a mai adăugat Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte.

Am discutat și cu președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte pentru a afla dacă există soluții pentru a ajuta fermierii ca să nu reducă numărul animalelor din motiv că nu vor avea cu ce să le hrănească, fapt ce va duce nemijlocit la deficitul accentuat de lapte în țară.

”Deficitul de lapte a existat la noi și există în continuare pentru că fermierii nu au posibilități pentru a face față acestor scumpiri de hrană, fără de care nici nu poate fi vorba de un lapte calitativ, iar acum și cantitativ va fi și mai puțin. Este nevoie de investițiile statului în acest domeniu, de urgență, noi încă nu putem stabili efectul subvenției acordate per cap de animal, pentru că nu a fost legat strict de cantitatea de lapte. Vor exista situații neplăcute, pentru că așa cum au fost scumpiri în șir la materia primă și la produsul finit, se așteaptă iarăși scumpiri, mai ales la produsele finite din motiv că se scumpește gazul, or toți lucrăm cu gazul importat. Nu știu la ce să ne așteptăm, încă la începutul anului am spus că vom avea scumpiri în jur de 25% la produsul finit, dacă nu se va schimba situația în țară și atitudinea autorităților” a menționat Carolina Linte.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!