В Молдове

Oleg Tîrsînă: În acest an, calitatea miezului de nucă la soiurile autohtone este slabă

Автор: AgroExpert
Expert: Олег Тырсынэ
nuci calitate miez - agroexpert.md

Majoritatea producătorilor au finalizat recoltarea nucilor. Calitatea miezului, însă, e destul de slabă la soiurile autohtone din cauza condițiilor climatice. La acest subiect, AGROEXPERT a discutat cu președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, care a menționat că din cauza calității slabe a miezului a fost influențată creșterea cererii pentru nucile în coajă. 

„În mare parte, toți producătorii deja au încheiat campania de recoltare, cu excepția plantațiilor foarte mari. Calitatea miezului la soiurile autohtone, în raioanele din sud și centru, e destul de slabă din cauza temperaturilor foarte mari din luna august. Spre nordul țării situația e puțin mai bună. Cantitatea nucilor care au fost colectate din fâșii este mai mică decât am anticipat, deoarece unii oamenii și-au dat seama că nuca e de calitate slabă și nu va putea fi vândută la un preț bun și au ezitat să o culeagă. Totodată, la soiurile străine, precum Chendler și Fernor, cunoscute pentru calitatea foarte bună a miezului lor, anul acesta la fel e bună. La soiul Franquette, însă, calitatea este medie”, declară președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.  

Totodată, expertul a menționat și despre calibrul nucilor. Potrivit lui, în livezile bine întreținute, nucile au un calibru mai mare decât în cele cu agrotehnică redusă. O tendință notabilă este cererea crescută pentru nucile în coajă, în timp ce miezul de nucă, provenit în mare parte din gospodăriile mici, se confruntă cu cerere mică. 

„În funcție de diametrul nucii, prețul crește sau scade, de aceea spre viitor trebuie să ne orientăm spre mecanizarea muncii”, a menționat Oleg Tîrsînă. 

„La export, nuca în coajă este prioritar căutată și solicitată. Pe partea de miez e mai dificil, pentru că o bună parte din nucile din gospodăriile mici sunt din soiuri mai vechi sau pomi răzleți, nealtoiți, iar calitatea este foarte, foarte slabă anul acesta. Fluxul de miez de la populație spre firmele procesatoare este foarte redus și avem dificultăți în acumularea stocurilor de miez la companiile care procesează”, concretizează președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere. 

Acesta a adăugat că achiziția internă pentru exportul nucii de soi variază în funcție de calitate și calibru. 

„Achiziția pentru export de la populație variază de la 18 lei până la 40 de lei. Achiziția direct de la producător, pentru nuca de calitate foarte bună, prețurile variază de la 1,20 – 1,30 euro/kg, până la 2,60 – 2,70 euro/kg. Admitem posibilitatea ca să existe și anumite exporturi la prețuri mai mari”, afirmă Oleg Tîrsînă. 

Conform expertului, anul acesta avem foarte multe solicitări din Italia, care importă anual peste 27 de mii de tone de nuci. Nucile vor mai fi importate în Germania, Franța, Austria, Olanda, Elveția, Turcia, Arabia Saudită etc. Totodată, el consideră că plantațiile comerciale de nuc vor prelua misiunea de a aproviziona atât procesatori, cât și în general, solicitarea de nucă și miez la export.  

„Tot mai puțin o să vedem nucă din fâșii și mai multă din plantațiile comerciale. Acest lucru e firesc să se întâmple, deoarece nucă care vine din fâșii n-are aspect, vizual e la un nivel inferior, are doar calitățile gustative. Totuși, dacă vrem să avem o prezență comercială în plan european și mondial ca țară care produce și exportă nucă, miez de nucă și alte produse nucifere: alune, migdale etc. trebuie să facem tot posibilul ca să asigurăm o producție cât mai mare de nucă de calitate”, menționează președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!