Tradițional, culesul strugurilor începe la mijlocul lunii septembrie, în realitate, culesul viei nu are o dată fixă și depinde în totalitate de stadiul de coacere și de greutatea strugurilor. Cu toate că viticultorii cu experiență se folosesc mai mult de intuiție când vine vorba de stabilirea perioadei optime de culegere a viei, totuși există anumite tehnici, pentru a stabili dacă strugurii sunt culeși la momentul potrivit. Recoltarea depinde de maturitatea fiziologică a boabelor şi de cantitatea de zahăr pe care o conţin acestea, susțin experții.
Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, dar și directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul ne-a comunicat că în acest an recolta de struguri este bogată, însă recoltarea va fi cu 2-3 săptămâni mai târziu decât în anii precedenți.
Viticultorii trebuie să dea dovadă de răbdare în acest an, potrivit specialistului, care în urma la câteva vizite efectuate recent în plantațiile de viță de vie de la sudul țării, ne-a declarat că roada de struguri va fi una bogată.
”Chiar acum am revenit dintr-o plantație de vie din Vadul lui Isac, unde am admirat strugurii pe sistemul de pergolă, sunt aproape copți, încă vreo 10-14 zile și vor putea fi culeși. În procesul de coacere, bobițele obţin substanţe zaharoase, pierd din aciditate şi acumulează o serie de substanţe care le vor da amprenta distinctivă că sunt gata de a fi recoltate. Am verificat astăzi și vă pot spune că în prezent avem 14-15 % conținutul de zahăr , dar noi avem nevoie de 20-22 % , prin urmare mai trebuie să avem răbdare și să așteptăm coacerea firească a strugurilor. Cred că în decurs de 2-3 săptămâni vor fi gata de cules” a menționat Serghei Tutovan.
Expertul susține că temperaturile scăzute din timpul nopții nu afectează procesul de coacere a strugurilor.
”Într-adevăr noaptea se răcește temperatura până la 10 grade Celsius, însă pe parcusul zilei este destul de cald, cu soare, săptămâna viitoare temperaturile vor urca peste 24 de grade Celsius. Procesul de coacere nu este afectat, ploi deocamdată nu se anunță. Viticultorii vor avea roadă bună, în special cei care au respectat tehnicile necesare, începând de la normatul recoltei, dezfrunzit, tratamentele fito-sanitare aplicate plantațiilor, fiecare măsură la timpul potrivit și-a avut rostul. Există plantații unde recolta va lăsa de dorit în acest an, însă per general, sunt struguri din abundență și coacerea lor deocamdată nu este afectată de condițiile climatice, mai ales în plantațiile pe sistem de pergola” a menționat Serghei Tutovan.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!