Партнерские материалы

Sistemele de irigare pentru vița-de-vie sunt absolut necesare

Expert: Сергей Тутован

Irigarea este absolut necesară pentru plantațiile de viță-de-vie din Moldova, susține directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul, Serghei Tutovan, care ne-a explicat că în pofida faptului că în perioada aceasta a plouat în întreaga țară, tema despre irigarea viilor este una foarte actuală. Cu această ocazie, în cadrul proiectului USAID/ Agricultura Performantă în Moldova, a fost organizat seminarul ”Irigarea plantațiilor viticole”.

La seminar au participat mai mulți producători viti-vinicoli, interesați de instalarea sistemelor de irigare a viței-de-vie, chiar dacă desfășurarea a avut loc online.

”Soiurile de masă au nevoie de irigare, suntem abia la început de drum, unii producători de câțiva ani practică irigarea, alții abia preconizează să înceapă acest proces, prin urmare am considerat oportună organizarea seminarului, mai ales acum când urmează să înceapă sezonul de vegetație. Vom încerca să organizăm în viitorul apropiat seminare și cu prezența fizică, dar deocamdată pandemia nu ne permite acest lucru” a menționat Serghei Tutovan.

Totodată, a fost abordată, în cadrul seminarului și tema utilizării apelor subterane în sistemele de irigare, care este permisă în baza Hotărârii de Guvern publicată recent.

”Personal nu prea accept această idee, dar analizînd toate riscurile, dar și avantajele acestei decizii, producătorii vor folosi resursele apelor subterane. Desigur una este să fie organizat seminarul cu prezența fizică, alta online, Preconizăm să mai organizăm în raioane astfel de seminare, care chiar sunt necesare”ne-a mai spus, Serghei Tutovan, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul.

Au participat în jur de 20 de producători viti-vinicoli, care ne-au povestit că au obținut informații utile la tema irigațiilor.

”Acest seminar a fost foarte util. Am vrut să aflăm anumite detalii despre calitatea apei folosite la irigare și cerințele pentru soiurile de vie. Am primit răspuns la mai multe întrebări care ne intreserau. Noi din 40 ha de plantație de viță-de-vie doar 4 ha sunt irigate, restul sunt amplasate mai departe de sursa de apă. Ne-am dorit să aflăm unele detalii care ne vor permite să acționăm în acest an și chiar sunt recunoscător organizatorilor acestui semninar Dacă se vor organiza astfel de instruiri cu prezența fizică, neapărat vom participa” ne-a comunicat Dumitru Mihov, producător din raionul Cahul.

Și Mihail Leșan din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, de asemenea a participat la seminarul respectiv și a rămas mulțumit de informațiile obținute.

”Subiectul irigării este slab acoperit în țara noastră, din păcate. Noi avem un sistem de irigare, însă dorim să mărim suprafața irigată. În prezent, avem sistemul de irigare  pe 6 ha de plantație de viță-de-vie. De fapt, noi am adus sistemul de pergolă pentru vii, adică noi am implementat sistemul de pergolă în Moldova. Avem 16 ha de fapt de plantație, mai planificăm încă 2 ha să plantăm. Desigur, avem un sector unde există probleme cu  apa, adică ca sursă este apa subterană. Vom instala o sondă pe care o vom folosi atât pentru vița de vie, cît și pentru livada noastră” ne-a spus Mihail Leșan.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!