Репортажи

Târgul dulce din centrul capitalei a ajuns la final

Expert: Ион Максим

În jur de 40 de apicultori au oferit o gamă variată de miere la Târgul de toamnă al mierii organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) în perioada 17-19 septembrie 2021, între orele 9:00 și 18:00, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău, cu acces din strada A. Pușkin. Pe durata a trei zile, albinarii au fost la dispoziția vizitatorilor, oferindu-le să guste diferite feluri de miere, dar și alte produse apicole derivate, toate delicioase și extrem de benefice pentru sănătatea organismului.

Ion Maxim, președintele ANARM, susține că în acest an produsele apicole au un gust intens și aromă deosebită, cu multiple beneficii pentru sănătatea tuturor consumatorilor.

 ”În cadrul ediției curente a târgului, consumatorii au putut cumpăra anumite tipuri de miere mai puțin cunoscute, cum ar fi mierea de hrișcă, levănțică, salvie și coriandru, care au gust intens și conțin un complex de vitamine deosebite, necesare mai ales pe timpul pandemiei. Dar bineînțeles nu au lispit tradiționalele feluri de miere, cea de salcâm, cristalină la culoare, cea de tei și poliflora. Am avut noroc de timp frumos, nici prea cald, nici frig și ploile au avut răbdare cât a durat târgul nostru” a subliniat președintele asociației apicultorilor.

Apicultorii ne-au spus că în acest an, cantitatea de miere este una destul de bună, comparativ cu anul precedent, astfel prețul rămâne aproape neschimbat.

”Dacă la cantitatea mierii obținute în acest an suntem mulțumiți, avem scumpiri la consumabile, motorina mai scumpă, lemnul s-a scumpit, dacă vorbim de rame și de stupi, foile de ceară la fel costă mai mult, dar încercăm să menținem prețul pentru ca oamenii să își permită să procure, mai ales că cei mai mari consumatori de miere sunt persoanele în etate. Deseori când vedem un bătrânel sau bătrînică, le facem câte un cadou, câte un borcănaș de miere. Noi avem fagure construit direct în borcan, dar vreau să vă spun că nu toate albinile aleg să construiască fagurele în borcan, noi punem de obicei câte 12 borcane la fiecare familie de albini, dar în acest caz, scade productivitatea mierii” ne-a explicat apicultorul Marin Lisî, care deține 110 familii de albine.

O noutate care mi-a atras atenția a fost crema de miere cu gust de mentă, dar și de cafea.

”Avem un aparat care mestecă bine mierea, pe durata întregii nopți, cu 10 minute pauză, abia la final se adaugă praful de mentă sau de cafea, este rețeta soției, câte 20 grame la un kg de miere. Crema este din miere de tei, cu adausul pe care îl alegem, soția are idei mai multe să facă și cu ghimbir, coriandru și alte adausuri, dar nu a reușit până la acest târg, care este binevenit pentru noi, apicultorii care interacționăm direct cu consumatorii noștri ” a menționat Oleg Rupeț, apicultor din Nisporeni.

Familia Miron nu a lipsit de la târgul din centrul capitalei, având pe lângă mierea obținută într-o zonă pitorească, în comuna Boldureşti din codrii Nisporenilor, și diverse articole confecționate de Natalia Miron pentru a transportarea bunătăților dulci. Un amestec deosebit, pe care trebuie să îl avem în case cu toții, fiind recomandat pentru întreaga familie, este mixul din miere cu propolis, cu polen și lăptișor de matcă, indicat în special pentru stimularea imunității.

”Soția Natalia are grijă să pregătească mixul respectiv, pe care băieții noștri îl mănâncă fără nicio problemă și chiar îl recomandăm pentru toată familia. De la deschiderea borcanului, trebuie ținut în frigider pentru a păstra proprietățile pentru o perioadă cât mai îndelungată. Iar gentuțele și alte seturi, soția intenționează să coase mai multe, mai ales că vine sărbătoarea profesorilor, acestea fiind un cadou ideal, un borcănaș de miere și alte produse apicole, împachetate direct de producător” ne-a declarat Vladimir Miron.

Și Andrei Pîslari, cel care și-a intitulat sugestiv prisaca ”Aur Dulce” cu cele 400 de familii de albini, ne-a recomandat mixul de miere de salcâm cu propolis, dar și vestitul fagure cu miere pe care nimeni nu îl poate refuza.

”Suntem la a treia zi a târgului, un târg frumos, când am putut interacționa cu consumatorii fideli, am adus miere de tei, de salcâm, din flori, dar și mixul care este indicat în perioada aceasta pentru a crește imunitatea, mierea de salcâm cu propolis. Suntem bucuroși că avem posibilitatea de a dialoga cu cumpărătorii și a le explica beneficiile produselor noastre, le putem face anumite recomandări în funcție de necesitățile fiecăruia” a menționat Andrei Pîslari, apicultorul care deține prisaca sa cu cele 400 de familii de albini în raionul Ștefan Vodă, satul Alava.

În cadrul Târgului apicol au fost respectate normele sanitare cerute de situația pandemică, cum ar fi purtarea măștilor, păstrarea distanței, cât și dezinfectarea mâinilor.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!