В Молдове

Valentina Buhnă : ”Tehnologiile de procesare studiate ne vor ajuta să îmbunătățim produsele noastre”

Valentina Buhna este elevă la Școala Profesională din orașul Nisporeni și deja al doilea an studiază meseria de Cultivator-procesator de bacifere. Valentina va face parte din prima promoție de cultivatori-procesatori de bacifere din Republica Moldova, deoarece această meserie a fost introdusă în programul de studii al școlii profesionale doar în 2019.

”Părinții mei au o mică afacere de producere a pomușoarelor, iar eu cu soțul am preluat această activitate, inițiind o companie de procesare a baciferelor, localizată în orașul Nisporeni, cu denumirea de Flavorya”, povestește Valentina.

În prezent compania produce pestil din pomușoare, crakeri din semințe și chipsuri de fructe, pe care le comercializează pe piața locală. Producerea acestor produse a venit tot ca o continuitate a activității de producere a pomușoarelor deoarece aveau surplus de fructe, care nu era comercializat, dar și din convingerea că trebuie încurajat consumul de produse sănătoase locale.

”Am studii în domeniul de business și administrare, dar pentru că afacerea noastre necesită cunoștințe și abilități specifice, am decis să mă înscriu la meseria  de Cultivator-procesator de bacifere, care a fost lansată de ȘP Nisporeni cu susținerea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Am discutat și am decis în familie că, cunoștințele de producere a pomușoarelor ne va ajuta să sporim calitatea și recolta fructelor în gospodărie, iar tehnologiile de procesare studiate ne vor ajuta să îmbunătățim produsele noastre. Toate aceste cunoștințe ne vor ajuta să atragem investiții și finanțare pentru a dezvolta compania”, susține Valentina Buhnă.

”Deși primul an de studii a fost complicat din cauza restricțiilor pandemice, școala a reușit să organizeze un șir de webinare cu specialiști din domeniu și producători cu experiență, de la care am învățat despre tehnologii de producere și de procesare a pomușoarelor”, spune Valentina.

Actualmente, la școala profesională din orașul Nisporeni, 50 de elevi studiază în anul I și II meseria de cultivator-procesator de bacifere. Potrivit școlii, circa 50 la sută dintre acești elevi au afaceri de familie sau planifică să lanseze afaceri privind producerea diferitor tipuri de bacifere.  În mai 2022, va absolvi prima promoție de Cultivatori-procesatori de bacifere din Moldova. Deși este o meserie nouă studiată  în Republica Moldova, mulți tineri sunt interesați să o studieze, iar anual numărul de 25 de elevi prevăzut de programul de studii pentru meseria respectivă este completat.  Această meserie a fost lansată la propunerea și prin coordonarea cu producătorii de bacifere și Asociația Pomușoarele Moldovei, care se atestă lipsa acută a muncitorilor calificați în acest sector. Datorită dotării cu suportul USAID APM a laboratorului de studiu, serei didactice și a lotului demonstrativ, elevii pot învăța și practica cele mai moderne tehnologii de  producere, fiind pregătiți atât pentru a se angaja ca muncitori calificați, cât și pentru a lansa o afacere proprie.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку