Экопроизводство

Agricultura ecologică în Drochia: munca și pasiunea lui Victor Bîrnaz

Автор: Lidia Danila
agricultor ecologic Drochia - agroexpert.md

Victor Bîrnaz, un agricultor din satul Chetrosu, raionul Drochia, se dedică producerii de căpșuni, struguri și cartofi ecologici. Motivat de dorința de a oferi produse sănătoase nepoților săi, a început să practice agricultura prietenoasă mediului, obținând certificatul ecologic în 2016. Cu toate acestea, crede că adevărata validare vine de la cumpărători.

„Sunt agronom de profesie și am lucrat pe protecția plantelor, în timpul colhozului. Acolo am aflat despre impactul pesticidelor, a erbicidelor și a tuturor chimicalelor, astfel am hotărât să nu le folosesc în grădina mea și să mă reprofilez pe metodele ecologice. Totodată, am nepoți și vreau ca ei mei să mănânce sănătos”, a declarat agricultorul Victor Bîrnaz.

În prezent, produce căpșuni, struguri și cartofi ecologici. De asemenea, acumulează apa de ploaie și o redirecționează la irigare, iar toate rămășițele de plante le compostează și le reintroduce în sol. A intrat în conversie în anul 2013, iar în 2016 a obținut certificatul de conformitate în agricultura ecologică. Totuși, spune că cea mai bună atestare o primește de la cumpărători.

„O certificare ecologică mai bună decât de la organele de certificare o primesc de la oameni. Atunci când vin părinții și spun că picii lor au alergie la unele alimente, dar au mâncat cele produse de noi și nu sunt urmări negative”, mărturisește producătorul.

Victor Bîrnaz a mai menționat că, produsele sunt inofensive pentru sănătatea omului și nu conțin nitrați. De asemenea, a vorbit despre faptul că în agricultura ecologică se permite doar utilizarea cuprului și a sulfului.

„Bolile, dăunătorii și buruienile în agricultura ecologică sunt prevenite prin multă lucrare în verde, aerisire, mulcire, prășit, plivit. Totodată, realizăm lucrări minime ale solului și cosim permanent”, a relatat acesta.

Până și coaja cartofilor ecologici poate fi consumată, fiind sănătoasă, dar și mai subțire decât cea obișnuită, a mai adăugat agricultorul. Totodată, acesta a afirmat că produsele ecologice sunt mai scumpe, în comparație cu cele obișnuite, deoarece este mai mult de lucru, precum și cheltuieli mai mari. În acest context, nu toți cumpărătorii privesc pozitiv acest fapt.

„Noi vindem aproape de 2 ori mai scump produsele. Prețul este mai mare pentru că e mai multă muncă manuală. Totuși, cumpărătorul preferă produse ieftine, încă nu sunt educați să procure produse ecologice, care sunt mai scumpe. În același timp, există și persoane care apreciază calitatea și gustul, înțeleg că produsele sunt crescute natural și sunt benefice pentru copii și pentru sănătate”, a precizat Victor Bîrnaz.

Bărbatul a spus că are 5 lucrători sezonieri, care au o cultură generală și cunosc puțin domeniul. E de părere că lumea trebuie să o convingi prin mult efort, prin produse calitative și este important ca producătorii să se manifeste pe piață ca persoane cinstite.

„Noi avem certificat eco, dar cel mai important este ca să fii în suflet convins că nu folosești produse de sinteză și altele care nu sunt permise. Eu la piață servesc și pe copilași cu struguri, căpșune fără nici un dubiu că vor avea ceva probleme de sănătate”, destăinuie producătorul.

Victor Bîrnaz recunoaște că, de multe ori și-a spus că trece la agricultura convențională pentru că la cea ecologică este foarte multă muncă, iar roada este în jumătate. Totuși, niciodată nu a renunțat.

„Agricultura ecologică este un mod de viață și cred că nu o să ne abatem. Consider că agricultura ecologică e unica modalitate de a face agricultură durabilă, fiindcă cea industrială deteriorează solul, apele, biodiversitatea și sănătatea omului”, a susținut agricultorul.

Bărbatul și-a amintit cu nostalgie de prima și cea mai mare provocare cu care s-a confruntat atunci când și-a început afacerea. Aceasta a fost cultivarea ecologică a căpșunilor când a trebuit să găsească soluții alternative.

„Am avut un dăunător la căpșune pe care nu-l puteam distruge cu nici un preparat, atunci mi-a apărut o idee care a funcționat. Am strâns dăunătorii cu aspiratorul. Asta a fost cea mai mare provocare, în rest ne-am deprins să ferim vița-de-vie și căpșunile de boli utilizând metodele ecologice”, comunică acesta.

Agricultorul, Victor Bîrnaz, își vinde produsele la EcoLocal, rețeaua Linella și rețeaua Familiei, iar anul acesta va încerca să comercializeze în magazinele Kaufland și Local.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!