Финансовая грамотность

Accesul la subvenții: Reguli, eligibilitate și obligații pentru fermieri

Автор: Fiodorov Ilinca
Accesul la subvenții: Reguli, eligibilitate și obligații pentru fermieri - agroexpert.md

Producătorii agricoli din Republica Moldova beneficiază de un sistem de subvenții menit să susțină dezvoltarea sectorului agroindustrial și mediului rural. Aceste subvenții sunt oferite prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și au ca scop sprijinirea investițiilor în modernizarea fermelor, creșterea competitivității producției agricole și încurajarea adoptării unor practici sustenabile. Subvențiile nu se adresează doar fermierilor, ci și altor actori implicați în activități agricole sau de dezvoltare rurală, cum ar fi grupurile de acțiune locală și organizațiile de cercetare.

În anul 2023, a fost aprobată o nouă politică de subvenționare, astfel conform Legii nr. 71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, avem următoarele mecanisme de subvenționare:

  • Plăți în avans;
  • Plăți post-investiții;
  • Plăți investiții pe etape;
  • Plăți directe;
  • Plăți

Subiecți ai subvenționării în agricultură sau în mediul rural sunt:

- Fermierii care se clasifică în următoarele categorii și întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  • fermier micro – are cel mult 9 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 milioane de lei;
  • fermier mic – are cel mult 49 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei;
  • fermier mijlociu – are cel mult 249 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 de milioane de lei;
  • fermier mare – depășește cumulativ condițiile stabilite pentru fermierul mijlociu;

- Persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, altele decât fermierul;

- Unitățile administrativ-teritoriale;

- Grupurile de acțiune locală;

- Organizațiile din domeniul cercetării și inovării și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial.

Care sunt condițiile de eligibilitate

Sunt eligibili pentru subvenții subiecții care îndeplinesc următoarele condiții generale de eligibilitate:

  1. nu se află în proces de insolvabilitate/lichidare;
  2. nu au restanțe la bugetul public național;
  3. și-au asumat obligația de a respecta condiționalitățile;
  4. nu sunt incluşi în Lista de interdicţie a subiecților subvenţionării;
  5. nu sunt persoane juridice ai căror fondatori, acţionari, asociaţi, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistraţi ori își au reşedinţa în jurisdicţii care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă.

Potrivit reprezentanților AIPA, cererea de subvenționare se depune de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia în mod prioritar în format electronic, prin intermediul mijloacelor electronice, sau pe suport de hârtie, la sediul subdiviziunii teritoriale a Agenției.

„Subdiviziunea teritorială a Agenției înregistrează cererea de subvenționare, verifică dacă solicitantul de subvenție cade sub incidența prezentei legi, ulterior verifică daca cererea de subvenționare corespunde condițiilor de formă conform art. 24 alin. (1) lit. a); d) (Legea nr. 71/2023), verifică respectarea condițiilor generale, a condițiilor de plată conform formelor de subvenționare specificate precum și a condițiilor specifice aprobate de Guvern și cercetează la fața locului obiectul cererii de subvenționare, după caz, astfel emite un aviz pe marginea cererii de subvenționare, pe care îl transmite, împreună cu dosarul administrativ, la oficiul central al Agenției”, a declarat Diana Coșalîc, Directoare adjunctă AIPA.

Cererile de subvenționare se depun în cadrul apelurilor lansate prin ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„În ceea ce privește ordinea de examinare și autorizare a plăților, în anul 2023, au fost aplicate prevederile art. 33 alin. (5) a Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, care stabilește că cererile de acordare a subvențiilor, recepționate peste limita mijloacelor acordate FNDAMR, sunt autorizate în limita mijloacelor acordate fondului pentru anul următor și acestea au prioritate la achitare”, a mai punctat Coșalîc.

Primul venit, primul servit

În procesul autorizării plăților, se aplică principiul „Primul venit, primul servit” – pentru plățile directe, plățile complementare sau plățile post-investiție, și în baza actului administrativ de selectare a proiectelor – pentru plățile în avans și plățile investiții pe etape.

„Apelul se lansează anual și durează cel mult 60 de zile, dar nu mai puțin de 30 de zile. În cazul nevalorificării mijloacelor financiare distribuite pe măsuri/submăsuri, organul central de specialitate poate lansa un nou apel. O excepție pentru măsurile/submăsurile de subvenționare stabilite la forma de subvenționare „plată complementară”, cererile de subvenționare se depun în perioada 1 februarie – 30 septembrie”, afirmă directoarea adjunctă.

În prezent, în cadrul măsurilor de subvenționare sunt prioritizate toate proiectele care întrunesc criteriile de eligibilitate și întrunesc toate condițiile pentru a beneficia de subvenții. În cazul în care o cerere este respinsă, solicitantul poate depune din nou în cadrul unui apel deschis și doar atunci când a înlăturat toate impedimentele care au dus la respingerea cererii.

Obligațiile beneficiarilor

După aprobarea dosarului de subvenționare, beneficiarii trebuie să respecte următoarele obligații:

  1. Utilizarea conformă a subvenției: Bunurile sau serviciile subvenționate trebuie folosite strict pentru scopul declarat în cerere și conform destinației aprobate.

  2. Întreținerea bunurilor: Beneficiarii trebuie să mențină bunurile subvenționate în conformitate cu bunele practici agricole, care sprijină mediul, clima, siguranța alimentară, bunăstarea animalelor și plantelor, conform standardelor stabilite de autoritatea de specialitate.

  3. Interdicția de înstrăinare: Bunurile subvenționate nu pot fi înstrăinate sau cedate sub nicio formă.

  4. Respectarea angajamentelor: Toate angajamentele, condițiile de eligibilitate și criteriile de evaluare care au stat la baza acordării subvenției trebuie respectate integral, inclusiv orice dispoziții suplimentare.

  5. Comunicarea schimbărilor: Orice circumstanțe care împiedică respectarea obligațiilor legale trebuie comunicate imediat Agenției.

  6. Vizibilitatea subvenției: Beneficiarii trebuie să aplice materiale de vizibilitate pe bunurile subvenționate, conform modelelor aprobate de Agenție.

  7. Dovada plății: Se impune prezentarea documentelor care atestă plata bunurilor, serviciilor sau lucrărilor subvenționate.

Executarea plăților se face prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice, la conturile de plăți ale subiecților subvenționării, în modul stabilit de Guvern.

După obținerea subvenției, este inițiată procedura de Monitorizare post-achitare. O procedură administrativă de verificare a modului de executare a actului administrativ sau, după caz, a contractului administrativ de subvenționare. Procedura de monitorizare postachitare se inițiază din oficiu de către Agenție în baza analizei riscurilor, în termen de până la 5 ani din momentul emiterii actului administrativ sau a contractului administrativ de subvenționare.

Totuși, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează la elaborarea unui proiect de lege care va reglementa finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole din Republica Moldova. O schimbare majoră în noua politică de subvenționare va fi eliminarea subvențiilor post-investiție, care vor fi restructurate sub formă de investiții pe etape și în avans, începând cu anul 2025.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!